Γιάννενα: Ο Γ. Αμυράς για την Παμβώτιδα, τις ΑΠΕ και τον οικοτουρισμό

Στις αρχές του νέου χρόνου πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη λίμνη Παμβώτιδα. 

Πρόκειται για το απαραίτητο στάδιο πριν την θεσμοθέτηση του πλαισίου προστασίας της Λίμνης, με ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 15 περίπου χρόνια.

Το στόχο της θεσμικής θωράκισης της Λίμνης Παμβώτιδας προτεραιοποίησε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Γιαννιώτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος. 

Παράλληλα, άτυπα εξελίσσεται διαβούλευση με τοπικούς φορείς, όπως ανέφερε μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Η επιβολή μιας τάξης στην χωροθέτηση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι σε εξέλιξη, με το υπό εκπόνηση ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. 

Για τον κ. Αμυρά είναι πολύ σημαντικό το εν λόγω πλαίσιο γιατί θα αποτρέψει άδειες για νέες ΑΠΕ σε περιοχές όπου προκαλείται μεγάλη περιβαλλοντική όχληση, και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των μονάδων βιορευστών στην περιοχή του Λύγγου όπου πρόσφατα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος έκανε αποδεκτές τις προσφυγές των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης κατά της απόφασης αδειοδότησης που είχε λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, το σχέδιο προώθησης του λεγόμενου οικοτουρισμού για περιοχές όπως αυτές του ορεινού όγκου των Ιωαννίνων προχωρά με τη συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού. 

Η συνεργασία του κ. Αμυρά με την συνάδελφό του Σοφία Ζαχαράκη προχωρά γοργά ώστε να ολοκληρωθεί εντός των ημερών το σχέδιο δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ που θα διαθέσει χρήματα εξασφαλισμένα για να προωθήσει η πολιτεία τον οικοτουρισμό, μέσα από δράσεις ιδιωτών επενδυτών αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: pbnews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Γ. Αμυράς για την Παμβώτιδα, τις ΑΠΕ και τον οικοτουρισμό
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 555619354206318337
item