Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις, αξιοπρόσεκτο το ποσοστό της συμμετοχής

Με ψυχραιμία και από απόσταση παρακολουθεί από χθες το απόγευμα τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής η αξιωματική αντιπολίτευση, παρότι η αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει τις προβλέψεις των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων από τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εσωκομματικής κάλπης στο ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους από την Κουμουνδούρου.

Πηγές της, μάλιστα, έκαναν λόγο για «Βατερλό των δημοσκοπήσεων», το οποίο εγείρει ευρύτερο προβληματισμό αναφορικά με την ικανότητά τους να αποτυπώσουν με ακρίβεια το κοινωνικό κλίμα και μαζί την τρέχουσα απήχηση των πολιτικών δυνάμεων, παρατήρηση η οποία υπερβαίνει -για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία- τα στενά όρια της εσωτερικής αναμέτρησης στο Κίνημα Αλλαγής και φτάνει μέχρι… την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, στις έρευνες κοινής γνώμης. 

Και αυτό γιατί οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να αποδώσουν ούτε το καθαρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ούτε και την τελική σειρά κατάταξης μεταξύ των υποψηφίων του πρώτου γύρου στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, εντείνοντας την αμφιβολία αναφορικά με την αξιοπιστία, αλλά και τις μεθοδολογικές δυνατότητές τους.

«Αξιοπρόσεκτο ποσοστό»

Ως προς το χθεσινό αποτέλεσμα, στην ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαραίνει αφενός το «αξιοπρόσεκτο ποσοστό» της συμμετοχής των προοδευτικών πολιτών στη διαδικασία παρά την πανδημία (αν και δεν το αποτιμούν ως εντυπωσιακό σε σχέση με το 2017) και αφετέρου η προτίμηση της κομματικής βάσης στα συγκεκριμένα πρόσωπα του δεύτερου γύρου (Νίκος Ανδρουλάκης  Γιώργος Παπανδρέου), με την Κουμουνδούρου να συμπεραίνει πως εστάλη ένα καθαρό, αντιδεξιό μήνυμα από την πλειοψηφία του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης απέναντι στο ενδεχόμενο μετεκλογικών ή άλλων συνεργασιών της Χαριλάου Τρικούπη με την Νέα Δημοκρατία.

«Άγνωστος Χ»

Θολό, ωστόσο, παραμένει το τοπίο για την Κουμουνδούρου αναφορικά με την μελλοντική πολιτική συμπεριφορά του νικητή του πρώτου γύρου, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς για την αξιωματική αντιπολίτευση η μέχρι τώρα παρουσία του στην προεκλογική κούρσα του Κινήματος Αλλαγής δεν αποσαφήνισε απολύτως τις προθέσεις του, παραμένοντας «Άγνωστος Χ» ιδίως στα ζητούμενα που ακουμπούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με κύριο και καίριο την «προοδευτική διακυβέρνηση». 

«Κινείται σε αχαρτογράφητα νερά» εκτιμούν πηγές της Κουμουνδούρου, αφού δεν έχει προσδιοριστεί πολιτικά σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως σημειώνουν, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Εντολή Τσίπρα

Εντολή για αποφυγή οποιουδήποτε σχολίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως άμεση ή έμμεση στήριξη σε κάποιον εκ των διεκδικητών της Προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής ή ακόμη ως απόπειρα παρέμβασης στη διαδικασία φέρεται να έχει δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας προς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή ανάμειξης στα εσωτερικά άλλου πολιτικού κόμματος, με την Κουμουνδούρου να παρακολουθεί με σεβασμό και από μακριά τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται κατά καιρούς αντικείμενο σχολιασμού από άλλους, πολιτικούς χώρους.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, είχε δηλώσει προ μηνών (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA) ότι «θα ήταν άκομψο να εκφράσω θέση και να πω κάτι που θα εκληφθεί ως προτίμηση», προσθέτοντας παράλληλα ότι «είναι κρίσιμο, όχι για το ΚΙΝΑΛ αλλά για όλους, να υπάρξει η προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης».

Προοδευτική «διέγερση»

Σε κάθε περίπτωση, ο απόλυτος αριθμός των προοδευτικών πολιτών που προσήλθαν χθες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής αποτυπώνει για την αξιωματική αντιπολίτευση «τη διέγερση και την αγωνία» ενός μέρους του εκλογικού σώματος για προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, αλλά και συνιστά ταυτόχρονα μια «βαθιά ρωγμή» στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όπως προκύπτει πιο καθαρά από την ανθρωπογεωγραφία του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Πλαίσιο από τη βάση

Η «φωνή» της βάσης του Κινήματος Αλλαγής, όπως ακούστηκε χθες μέσα από τις 270.000 ψήφους (περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματος στις εκλογές του 2019) δεν μπορεί να αγνοηθεί, επισημαίνουν παράλληλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτιμούν ότι αυτή θα κατευθύνει εκ των πραγμάτων τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγεσίας, όποια τελικά και αν προκύψει. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, άλλωστε, το αίτημα μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» αντηχεί πλέον επιτακτικά από χθες από το ίδιο το κομματικό ακροατήριο του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη και αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του -όπως τονίζουν- ή αν ο κ. Παπανδρέου δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά την Κουμουνδούρου στη διακήρυξή του περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», δηλώνοντας (στο «Βήμα») πως «δεν πρέπει να δώσουμε άλλο χώρο και χρόνο σε Μητσοτάκη- Τσίπρα».

Χωρίς απώλειες

Απέναντι στο ρεύμα που σημειώθηκε πάνω στις «πράσινες» κάλπες, με αυτοπεποίθηση απαντούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στο ενδεχόμενο επαναπατρισμού μέρους της «πασοκογενούς» βάσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην «μήτρα» του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή εξέλιξη. 

Για τους πιο έμπειρους κομματικούς παράγοντες, ο στενός (αμετακίνητος) πυρήνας των ψηφοφόρων του κόμματος υπερβαίνει το 25%, ενώ μεγάλο μέρος της «πασοκογενούς» βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πλέον αφομοιωθεί πλήρως στο κόμμα μέσα από το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Πάντως, η θετική δημοσιότητα που γνωρίζει το Κίνημα Αλλαγής μετά την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά και ακολούθως με την εσωκομματική του διαδικασία δεν περνά απαρατήρητη, καθώς κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούν πυκνές περιοδείες το τελευταίο διάστημα ανά την Ελλάδα με ζητούμενο τη διεύρυνση του κόμματος ενόψει του 3ου Συνεδρίου τον ερχόμενο Φεβρουάριο, διεύρυνση η οποία καθυστέρησε τα προηγούμενα χρόνια.

epirusblog.gr
5 of 5
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις, αξιοπρόσεκτο το ποσοστό της συμμετοχής
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8505499415996527054
item