Με αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης η πρεμιέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού

Με αντιπαράθεση επί των αριθμών ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, με την πολιτική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Από τις ομιλίες των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.

Ρουσόπουλος: Μείωση φορολογικών βαρών, εξωστρέφεια, κοινωνική δικαιοσύνη

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων με ειδική μέριμνα για τους πιο ευάλωτους και με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η φιλοσοφία της ΝΔ ήταν και είναι σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση των φορολογικών βαρών, στη δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και άρα στην προσέλκυση επενδύσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι καταιγιστικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε έναν πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό δημόσιας διοίκησης, η με μεγάλες ταχύτητες μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελούν βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης»

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τονίζοντας πως είναι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας. 

«Ο συζητούμενος Προϋπολογισμός συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Και κατά τούτο, επιβεβαιώνει τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας. 

Προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Παρέχουμε κίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα και επαναφέρουμε την οικονομία στην διεθνή σκηνή» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός περικοπών

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε πως ο προωθούμενος προϋπολογισμός περιλαμβάνει «περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας» και «απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια». 

«Αν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή, δεν θα δήλωνε ο Πρωθυπουργός πως δεν έχει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται εντός ΜΕΘ. Αν ήταν ειλικρινής δεν θα ισχυριζόταν προκλητικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επαρκώς στηριχθεί. 

Αν ήταν υπεύθυνη και διορατική, δεν θα προέβλεπε μείωση κατά 820 εκατ. της χρηματοδότησης του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το υπουργείο Υγείας το 2022, σε σχέση με όσα δόθηκαν φέτος. 

Την ώρα που η χώρα μας έχει τους χειρότερους δείκτες στην πανδημία, η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως παράθυρο ευκαιρίας για να αποσύρει ακόμη και την ανεπαρκή στήριξη προς το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε.

Σκανδαλίδης: Πληρωνόμαστε ως βαλκάνιοι, πληρώνουμε ως ευρωπαίοι

Για την ανάγκη ενός άλλου προϋπολογισμού μίλησε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης προσθέτοντας πως «οι Ελληνες πληρωνόμαστε ως βαλκάνιοι και πληρώνουμε ως Ευρωπαίοι». «Απέναντι σε αυτές τις αντιφατικές συνθήκες η ελληνική κοινωνία στέκεται δύσπιστη και ανασφαλής. 

Η αγορά είναι διαρκώς ανήσυχη και προβληματική. Τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, τα νοικοκυριά, τα χαμηλά εισοδήματα, οι άνεργοι, οι δυνάμεις του κοινωνικού περιθωρίου αλλά και η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών οδηγούνται σε κατάσταση συνεχώς υποβάθμισης, ανέχειας και ένδειας.

Διαμορφώνεται έτσι μια νέα κοινωνική πλειοψηφία «μη προνομιούχων»» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη δραματική εξέλιξη με χρονική υστέρηση. Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με πολιτική πρόσκαιρων παροχών. 

Προσεύχεται να τελειώσει κάποτε η κρίση και να μην ανακυκλώνεται προβλέποντας χρονικά το τέλος της και κάθε φορά διαψεύδεται. Αγνοεί συστηματικά την ανάγκη να σχεδιάσει ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που να αντέχει σε νέες κρίσεις. 

Βαφτίζει μεταρρυθμίσεις εμβαλωματικές πολιτικές επιλογές της. Και αρνείται να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τα δομικά προβλήματα που έχει σήμερα η οικονομία. Αυτή η έλλειψη πραγματικού οράματος, σχεδιασμού και αναγκαίων πρωτοβουλιών απεικονίζεται ανάγλυφα στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Καραθανασόπουλος: Προϋπολογισμός καπιταλιστικής οικονομίας

Σε κυβερνητική επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας απέδωσε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της «καπιταλιστικής οικονομίας» ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα κατήγγειλε την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που έχει στόχο – όπως είπε – την αύξηση του πλούτου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την φτωχοποίηση του λαού.

Τέλος, ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος αμφισβήτησε την θετική πορεία της εθνικής οικονομίας εστιάζοντας στα μεγέθη του δημόσιου χρέους ενώ ο Κρίτωνας Αρσένης του ΜεΡΑ25 κατήγγειλε πλειστηριασμούς κατοικιών.

epirusblog.gr
5 of 5
Με αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης η πρεμιέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5304155314031316225
item