Χειμερινή εξόρμηση στην Ευρυτανία – Πυκνά δάση, φύση, κελαρυστά νερά, επιβλητικά βουνά και χιονισμένα χωριά

Κάτω από τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Βελουχίου µε το λευκό παρθένο χιόνι, το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας θα έκαναν ακόµα και τον… Άγιο Βασίλη να απαρνηθεί για λίγο το Ροβανιέµι….

Πυκνά δάση, κελαρυστά νερά, επιβλητικά βουνά με απόκρημνα φαράγγια, γραφικά χωριά τέτοια εποχή συνήθως χιονισμένα…, η Ευρυτανία έχει τον τρόπο να καλωσορίσει κάθε επισκέπτη που φτάνει ως εκεί. 

Η εκπληκτική φύση προσελκύει τους ταξιδιώτες καθώς αποκαλύπτεται, άλλοτε γαλήνια κι άλλοτε οργιώδης και της έχει χαρίσει τον χαρακτηρισμό «Ελβετία της Ελλάδας».

Βελούχι
Βελούχι

Το Καρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού, είναι χτισμένο στα νότια του Βελουχίου σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 950 μέτρα.

Χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και λέγεται πως για την επιλογή της τοποθεσίας του οι ντόπιοι κρέμασαν από ένα κομμάτι κρέας σε τρία δέντρα, σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής. 

Εγκαταστάθηκαν εκεί που το κρέας χάλασε γρηγορότερα εκτιμώντας πως το σημείο εκείνο θα ήταν πιο προστατευμένο από τον «άγριο» καιρό. 

Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς φτάνοντας κανείς στην πλατεία του Καρπενησίου ο καιρός γλυκαίνει και ο παγωμένος βοριάς δείχνει να μαλακώνει.

Καρπενήσι
Καρπενήσι

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν στο Καρπενήσι τον χειμώνα που το Βελούχι με το χιονοδρομικό του κέντρο γίνονται πόλος έλξης. Ωστόσο και τις άλλες εποχές τα χρώματα, άλλοτε στους γήινους τόνους του φθινοπώρου κι άλλοτε βγαλμένα από την ολοζώντανη παλέτα της άνοιξης, μαγεύουν.

Χ.Κ. Βελουχίου
Βελούχι

Εκτός από το Καρπενήσι έχει ενδιαφέρον και η περιοχή γύρω του, με αξιόλογα ιστορικά χωριά αλλά και αξιοθέατα όπως το πνευματικό και Προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, η Μονή Προυσού αλλά και η λίμνη Κρεμαστών, στα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία.

Μονή Προυσού
Μονή Προυσού
Η απέραντη ομορφιά της λίμνης Κρεμαστών!
Λίμνη Κρεμαστών

Καρπενήσι-Κρίκελλο: Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές στην Ελλάδα

Άπειρες είναι οι εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης στην Ευρυτανία. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή: Μια διαδρομή από τις πιο όμορφες που θα κάνετε στην Ελλάδα!

Ξεκινάμε λοιπόν από το Καρπενήσι και φτάνουμε στο όμορφο Κρίκελλο!

Η διαδρομή Καρπενήσι Κρίκελλο

Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας, και σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι, θα αντικρίσετε το Κρίκελλο και το αλπικό του τοπίο!

Η διαδρομή

Για τη… φιδογυριστή ανάβαση χρειαστήκαµε περίπου 35΄-40΄, µέσα σε ένα παραµυθένιο, χιονισµένο τοπίο, και άξιζε χωρίς αµφιβολία να έρθουµε εδώ, τόσο για να απολαύσουµε µια από τις ωραιότερες διαδροµές στην Ελλάδα όσο και για να γνωρίσουµε από κοντά αυτό το γραφικό χωριό, «φωλιασµένο» σε ένα πυκνό δάσος (σε υψόµετρο 1.120 µ.), που παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταµου.

Η διαδρομή Καρπενήσι Κρίκελλο μέσα στο υπέροχο χιονισμένο τοπίο
Το χιονισμένο τοπίο κατά μήκος της διαδρομής Καρπενήσι- Κρίκελλο
Η χιονισμένη δοαδρομή Καρπενήσι - Κρίκελλο

Εκτός από το γεγονός ότι το διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φηµισµένο φαράγγι Πάντα Βρέχει!

Το χιονισμένο βουνό κατά μήκος της διαδρομής Καρπενήσι Κρίκελλο
Υπέροχα χιονισμένα τοπία κατά μήκος της διαδρομής Καρπενήσι Κρίκελλο

Αν και πολλοί έχουν συνδέσει το χωριό µε την παλιότερη ταβέρνα, αυτή της Αντιγόνης, εµείς ανακαλύψαµε πολλούς περισσότερους λόγους για να το βάλουµε στην καρδιά µας… 

Η αυθεντικότητα των ντόπιων αλλά και η αγάπη όσων επέλεξαν τον τόπο για να εγκατασταθούν µόνιµα είναι διάχυτη στους προσεγµένους πετρόκτιστους ξενώνες, τα γραφικά ταβερνάκια και τα παραδοσιακά καφενεδάκια.

Πριν φύγουµε, κάναμε μια στάση για «άγρια» µαρµελάδα κράνο και χειροποίητο τραχανά ολοκλήρωσε µε τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψή µας.

Η υπέροχη θέα από το Κρίκελλο
Θέα από το χιονισμένο Κρίκελλο

Ενδεικτικές Διαδρομές

Η Ευρυτανία εκτός των άλλων είναι και ιδανικός προορισμός για κάθε λογής δραστηριότητα. 

Το ανάγλυφο της περιοχής, τα βουνά και τα ποτάμια του είναι ιδανικά για πεζοπορικές, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές, χιονοδρομία, διασχίσεις και αναβάσεις με ορειβατικά σκι, διαδρομές 4 x 4, on – off μοτοσυκλέτες και ποδήλατο βουνού, rafting (κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα), canoing, kayaking, canyoning (διάσχιση φαραγγιού), river trekking (διάσχιση ποταμού) και ιππασία.

Εδώ εφόσον αναφέραμε την όμορφη διαδρομή από το Καρπενήσι στο Κρίκελλο συγκεντρώσαμε και κάποιες ακόμα ενδεικτικές διαδρομές για πεζοπορία, 4Χ4, on-off μοτοσυκλέτες, αλλά και ποδήλατο για να πάρετε ιδέες και να φτιάξετε τα ταξιδιωτικά σας πλάνα!

Πεζοπορία

Αν είστε από τους λάτρεις της πεζοπορίας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Δήµος Καρπενησίου είναι ο απόλυτος προορισµός για εσάς, καθώς διαθέτει διεθνή µονοπάτια (τµήµατα του Ε4), μονοπάτια ψηλών κορυφών και διασχίσεων και αρκετά µικρότερα τοπικού χαρακτήρα που περνούν µέσα από φαράγγια, γραφικά γεφύρια και µαγευτικά δάση.

Ευρυτανία Δραστηριότητες

Συνδυαστικά κάνουμε ένα mini trip και στα παραμυθένια ευρυτανικά χωριά

Χωριά Ευρυτανίας

Ταξίδι στην Ευρυτανία χωρίς µία ή και περισσότερες βόλτες στα παραµυθένια χωριά της δεν γίνεται! 

Γραφικοί οικισµοί, «πνιγµένοι» στο πράσινο, πετρόκτιστα αρχοντικά και λιθόστρωτα δροµάκια, χουχουλιάρικοι ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια συνθέτουν την πιο αυθεντική εµπειρία για όσους θέλουν να ζήσουν τις οµορφιές της ελληνικής επαρχίας!

Οι αποστάσεις είναι κοντινές µεταξύ τους, έτσι µπορείτε εύκολα να τα γυρίσετε σχεδόν όλα µέσα σε λίγες µέρες! 

Τα πιο αποµακρυσµένα από το Καρπενήσι είναι τα Φιδάκια και το Κρίκελλο (26 χλµ. & 28 χλµ. αντίστοιχα), είναι όµως σίγουρα αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από τη λίστα σας αφού δεν µοιάζουν µε κανένα! 

Ο διατηρητέος οικισµός στα Φιδάκια µοιάζει βγαλµένος από κινηµατογραφικό σκηνικό, µε τη λίµνη Κρεµαστών να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ορίζοντα! 

Το δε Κρίκελλο θα το… ερωτευθείτε πριν φτάσετε κιόλας, αφού η διαδροµή που θα ακολουθήσετε µέσα στο πυκνό ελατόδασος θα σας µεταφέρει σε αλπικά τοπία!

Φιδάκια
Φιδάκια

Το δικό τους µερίδιο από τον χρόνο σας διεκδικούν και οι ιστορικοί Κορυσχάδες και όχι άδικα! 

Το πετρόκτιστο αυτό χωριό έχει γίνει γνωστό για τη συνεισφορά του στην Αντίσταση, αφού στο σχολείο του -το οποίο σήµερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης- φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι εργασίες του Εθνικού Συµβουλίου! 

Μια στάση αξίζει και στο µικρό και καλοδιατηρηµένο Βουτύρο, ενώ λίγο µετά το Νόστιµο είναι ένα µοναδικό ησυχαστήριο µε λιγοστούς µόνιµους κατοίκους και µόλις έναν ξενώνα και ένα ταβερνάκι!

Κορυσχάδες
Κορυσχάδες
Βούτυρο, Ευρυτανία
Βούτυρο

Η… φίρµα της περιοχής ακούει στο όνοµα Μεγάλο Χωριό και πράγµατι ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα µε τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίµια και τις βρύσες αλλά και για τις εξαιρετικές προτάσεις σε διαµονή και φαγητό, όπως άλλωστε και στον Γαύρο, τη συνέχεια ουσιαστικά του οικισµού µόλις 1,5 χλµ. µακριά. 

Διάσηµο και το Μικρό Χωριό, τόσο το Νέο όσο και το Παλαιό, το οποίο µάλιστα αποκαλείται το «µπαλκόνι της Ευρυτανίας» εξαιτίας της απαράµιλλης θέας στην κοιλάδα της Ποταµιάς!

Γαύρος
Γαύρος
Μεγάλο Χωριό
Μεγάλο Χωριό

Εξαιρετική θέα σε όλο το Καρπενήσι θα απολαύσετε και από την Καλλιθέα, που µόνο τυχαία δεν πήρε το όνοµά της, ενώ ο Άγιος Νικόλαος θα σας γοητεύσει µε τον αυθεντικό χαρακτήρα του που µένει ακόµα πιστός στο παρελθόν! 

Αξίζει επίσης να φτάσετε στο low profile Κλαυσί για να επισκεφθείτε την περίφηµη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, το µοναδικό παλαιοχριστιανικό µνηµείο σε όλο τον νοµό, αλλά να κάνετε και µια βόλτα µέχρι το ιστορικό Κεφαλόβρυσο -όπου έγινε µια από τις σηµαντικότερες µάχες του 1821- για να έρθετε στην απόλυτη επαφή µε τη µαγεία της φύσης!

epirusblog.gr
5 of 5
Χειμερινή εξόρμηση στην Ευρυτανία – Πυκνά δάση, φύση, κελαρυστά νερά, επιβλητικά βουνά και χιονισμένα χωριά
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 196415552425912675
item