Άρτα: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Άρτινός ζωγράφος Γιάννης Μόραλης

Σαν σήμερα το 2009, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μόραλης, ένας μεγάλος ζωγράφος που με το έργο του σήκωσε στα χέρια του μέρος της τέχνης της γενιάς του ΄30 και όχι μόνο γιατί αυτός συνέχισε και δημιουργούσε ξεπερνώντας σχολές και όρια...
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916, αποφοίτησε το 1936 από την ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία και το Παρίσι μέχρι το 1940.
Φοίτησε στα εργαστήρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Ουμβέρτου Αργυρού και στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς και καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Τσαρούχης, Ραλλού Μάνου, Μάνος Χατζιδάκις και Κάρολος Κουν. Τα χρόνια 1959 – 1962 σχεδίασε και εκτέλεσε την εγχάρακτη σύνθεση του εξωτερικού τοίχου του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα. Ασχολήθηκε επίσης με την κεραμική, την εικονογράφηση και τη σκηνογραφία.

Τα έργα του εκτέθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό,  τιμήθηκαν με βραβεία και διακρίσεις και αποτέλεσαν κεντρικό άξονα επιρροής για την εξέλιξη της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Από το 1948 μέχρι και το 1983 ο Μόραλης δίδαξε στην ΑΣΚΤ και η προσφορά του στις γενιές των  καλλιτεχνών που μαθήτευσαν δίπλα του θεωρείται εξίσου σημαντική με το τεράστιας αξίας καλλιτεχνικό του έργο.

Το έργο του υπήρξε πολυποίκιλο, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ρεαλιστική και γεωμετρική του περίοδος, κατά τις οποίες τον απασχόλησαν περισσότερο  ανθρωποκεντρικά θέματα σχετικά με τον έρωτα  και τον θάνατο. 
Θεμελιώδης αξία του έργου του Μόραλη αποτελεί ο μοναδικός τρόπος συνδυασμού του κλασσικού με το μοντέρνο στοιχείο.

​Ο Γιάννης Μόραλης πέθανε στην Αθήνα, στις 20 Δεκεμβρίου του 2009.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Άρτινός ζωγράφος Γιάννης Μόραλης
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4477938774792398396
item