Καϊμακτσαλάν: Εκδρομή στην «πανδαισία» του λευκού

Με αφορμή το άνοιγμα από σήμερα του Χιονοδρομικού Κέντρου του Καϊμακτσαλάν (μαζί άνοιξε και του Παρνασσού), είπαμε να κάνουμε μια χειμερινή εξόρμηση μέχρι εκεί… 

Εκεί που οι καταπράσινες πλαγιές με τα αιωνόβια πλατάνια, τα έλατα και τα πεύκα δίνουν την σκυτάλη στο απάτητο αφράτο χιόνι, εκεί η κορυφή του όρους Βόρας ενώνεται με το γαλάζιο του ουρανού σε μία πανδαισία χρωματικών αντιθέσεων. Πρόκειται για την λεγόμενη Λευκή Κορυφή, το γνωστό σε όλους Καϊμακτσαλάν. 

Αν και στην Βόρεια Ελλάδα, δέχεται επισκέπτες από όλη την χώρα που σπεύδουν να το επισκεφθούν για τα γραφικά χωριουδάκια του, τις ατελείωτες ώρες σκι στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου και για την ευρεία γκάμα επιλογών για εκδρομές στην Πέλλα.

Το Καϊμακτσαλάν απέχει μόλις 123 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και έχει μία τεράστια ποικιλία πανέμορφων επιλογών. 

Φροντίστε να συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας, όχι μόνο τα πέδιλα του σκι και τα πιο ζεστά ρούχα σας, αλλά και το μαγιό σας –θα καταλάβετε αργότερα γιατί- και έτοιμοι για την «λευκή ανάβαση».

Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο 

Θέλετε άνετες πίστες για σκι στον πιο ψηλό αναβατήρα της Ελλάδας; Το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα είναι η απάντηση στις προσευχές σας, διαθέτοντας πλατιές διαδρομές και εγκαταστάσεις μέχρι και στα 2.480 μέτρα.

Θέλετε απλώς να «ατενίζετε» το χιόνι μέσα από τα παράθυρα ζεστών σαλέ και snowbars; Το Καϊμακτσαλάν είναι και πάλι η απάντηση, καθώς θεωρείται η καλύτερη «βόρεια» επιλογή για κοσμικές εξόδους σε φυσικό λευκό φόντο. 

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, δυνατότητα ενοικιάσης snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069m καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ στην κορυφή –στα 2.524 μέτρα- στέκει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 23810 32000.

Καϊμακτσαλάν

Οικισμός Αγίου Αθανασίου

Τα πέδιλα του σκι εκτέλεσαν την αποστολή τους, χορτάσατε σκι, ήπιατε την καθιερωμένη ζεστή σοκολάτα στο σαλέ όσο περιμένατε να «στεγνώσετε» και αποχαιρετίσατε το χιονοδρομικό κέντρο. Και τώρα τι;

Το Καϊμακτσαλάν, ευτυχώς, δεν είναι δημοφιλές μόνο για τις «ski-ερές» εγκαταστάσεις του, αλλά και για τους γραφικούς οικισμούς του. 

Ο πλέον γραφικός –και σχετικά προστατευμένος από τις τουριστικές σειρήνες- βρίσκεται 16 χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο και είναι αυτός του παλαιού Αγίου Αθανασίου. 

Κεραμοσκεπή σπιτάκια από πελεκητή πέτρα, παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, ομοιομορφία που θυμίζει αλπικά χωριά και γραφικά σοκάκια με «βαριά» ιστορία αποτελούν το σκηνικό που θα συνοδεύσει την φιλοξενία σας σε έναν από τους όμορφους ξενώνες του χωριού.

Οικισμός Αγίου Αθανασίου

Κι όμως, το σκηνικό αυτό δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ο Άγιος Αθανάσιος, χτισμένος τον 16ο αιώνα, φιλοξενούσε μέχρι την δεκαετία του 1980 μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα. 

Η άνθηση… μαράθηκε όταν οι περισσότεροι κάτοικοι άρχισαν ξαφνικά να εγκαταλείπουν το χωριό, κατευθυνόμενοι προς μεγαλύτερες πόλεις, καθώς και στον Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα πιο χαμηλά.

Καϊμακτσαλάν: Εκδρομή στην «πανδαισία» του λευκού

Το 1990 το ερημωμένο χωριό αριθμούσε μόλις δύο οικογένειες. Μέχρι που ιδρύεται το χιονοδρομικό κέντρο το 1995 και ο οικισμός-φάντασμα μετατρέπεται σε «φωλιά» για ξενώνες, μπαράκια και εστιατόρια. 

Προσθέστε και την ετικέτα του «διατηρητέου» που του προσέδωσε το ελληνικό κράτος και έχετε την εικόνα ενός από τα πιο όμορφα χωριά της Βόρειας Ελλάδας.

Θα περπατήσετε μέσα από τα πέτρινα δρομάκια για να καταλήξετε στην πανέμορφη εκκλησία της Αναλήψεως που χτίστηκε τον 18ο αιώνα, ενώ οι μυρωδιές θα σας παρασύρουν στα κρυμμένα μαγειρεία που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα και ιδιαίτερες γεύσεις.

Άγιος Αθανάσιος Πέλλα

Αξιοθέατα… άνευ πέδιλων 

Όπως είπαμε, το ski δεν είναι η μόνη αφορμή για να ανηφορίσετε προς την Πέλλα και τους πρόποδες του Βόρα.

Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το μικρό χωριό της Παναγίτσας, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Αθανασίου, που αποτελεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, καθώς εκεί θα βρείτε ειδικό χώρο moto cross και μία από τις καλύτερες εγκαταστάσεις ανεμοδρομίου στην Ευρώπη.

Το χωριό διαθέτει δική του τεχνητή λίμνη, ένα εκκλησάκι-κόσμημα –από όπου πήρε και το όνομά του- και υπέροχη θέα προς τους οπωρώνες της Πέλλας και την λίμνη Βεγορίτιδα. 

Η τελευταία άλλωστε προσφέρεται για πανέμορφους φυσιολατρικούς περιπάτους και … ατέρμονο birdwatching, καθώς αποτελεί καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών, όπως οι αετογερακίνες και το παγκοσμίως απειλούμενο είδος κιρκινέζι. 

Η πλούσια πανίδα που φωλιάζει στις όχθες και στα νερά της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής λίμνης την έβαλε δικαίως στην λίστα του δικτύου Natura 2000.

Τα μαγιό και τα μπουρνούζια που σας παροτρύναμε να ρίξετε στις βαλίτσες σας θα σας χρησιμεύσουν λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, όπου τα θερμά υδροφόρα στρώματα των κρυστάλλινων νερών που αναβλύζουν από τον Βόρα, πλαισιώνονται από μία άριστα οργανωμένη λουτρόπολη, χτισμένη μέσα στο δάσος. 

Τα λουτρά Πόζαρ περιλαμβάνουν εξωτερική πισίνα, χαμάμ και καταρράκτη, αλλά και πλούσια δρώμενα, όπως αγορές τοπικών προϊόντων. 

Έδεσσα

Εδεσσα

Περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά, η πόλη της Έδεσσας αξίζει την επίσκεψή σας για τους περίφημους καταρράκτες της αλλά και τον «Μέλανα Δρυμό» της, όπου η πυκνή βλάστηση λέγεται πως δεν αφήνει ποτέ το φως να φθάσει στο έδαφος. 

Στον δρόμο προς την Έδεσσα, θα συναντήσετε και τον υδροβιότοπο Άγρα-Νησίου-Βρυττών, ακόμη ένα φυσικό δίκτυο μοναδικού κάλλους.

Μια μεγάλη τεχνητή λίμνη καταλήγει σε απόκρημνα βράχια και πιο πέρα απλώνονται λιβάδια και κερασιές, ενώ οι ερωδιοί, οι κύκνοι, οι πελεκάνοι και σπάνια είδη όπως αυτό του μαυρογλάρονου είναι σύνηθες θέαμα στην περιοχή. 

Μπορείτε να απολαύσετε τον υδροβιότοπο, είτε με το αυτοκίνητο, ακολουθώντας τις ειδικές σημάνσεις, είτε με τα πόδια, μέσα από τα ειδικά μονοπάτια που οδηγούν στο μνημείο των Μακεδονομάχων, που έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή. 


epirusblog.gr
5 of 5
Καϊμακτσαλάν: Εκδρομή στην «πανδαισία» του λευκού
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3352543589177813813
item