Γιάννενα: Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα, με αιχμή την πανδημία και την οικονομία – Ωραιοποίησε την προσφορά της κυβέρνησής του στην Ήπειρο

Με φουλ επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας εμφανίστηκε από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ήπειρο, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα πυκνό ακροατήριο στο ξενοδοχείο Du Lac, ξεκίνησε και κυριαρχήθηκε από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, για να τονίσει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσίπρας πως μιλάμε για “κλοιό Μητσοτάκη, κλοιό αναισθησίας” από τον οποίο πρέπει γρήγορα να απαλλαγούμε. 

Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για να υπάρχουν εφόδια, ώστε να ξαναστηθεί η κοινωνία στα πόδια της και για να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει όλα τα στοιχεία των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ σημειώνοντας πως τα συμπεράσματα θα βγάλει ο καθένας ξεχωριστά. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να σταματήσει τη ρητορική πως η πανδημία αφορά τους ανεμβολίαστους. 

Η χώρα μας βιώνει μια υγειονομική τραγωδία είπε και πολλοί από αυτούς τους θανάτους είναι αποτρέψιμοι, υποστήριξε. 

«Στα νοσοκομεία της χώρας η Ελλάδα αναστενάζει. Χάνουμε 100 ζωές κάθε μέρα και η ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο βασικός  υπαίτιος μιλάει για άνθηση της οικονομίας και μια πανδημία που τελειώνει ξανά παρουσιάζοντας μια τεχνητή ευτυχία. 

Η χώρα μας δυστυχώς δεν είναι μόνο σε διπλό κλοιό, πανδημίας και ακρίβειας, αλλά σε κλοιό αναισθησίας και κλοιό Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το τέλος του 2021 είναι ακόμα χειρότερο του 2020, είχα έρθει και πέρσι στα Γιάννενα αλλά διαπίστωσα ότι κι εδώ όπως κι σε όλη τη χώρα τα πράγματα είναι χειρότερα φέτος. Δυστυχώς έναν χρόνο μετά, είμαστε χειρότερα. Διότι έναν χρόνο μετά, είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Δεν είναι μια υπόθεση που μας αιφνιδίασε. Δυο χρόνια ζούμε με την πανδημία και δυο χρόνια εμείς καταθέτουμε προτάσεις, πιέζουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ιδιαίτερα.

Δυο χρόνια τώρα καταθέτουμε προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα να υπάρξει μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, ένα σοβαρό σύστημα ιχνηλάτησης, μέτρα προστασίας ιδιαίτερα εκεί όπου κανείς συναντά ιδιαίτερο συνωστισμό και συγχρωτισμό των πολιτών.

Θέλω να θυμίσω ότι, στην αρχή της πανδημίας, μας έλεγαν ότι δεν κολλάει στα ΜΜΜ, ότι δεν κολλάει στα σχολεία. Πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και μας τα έλεγαν επιστήμονες αυτά», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και τις ΜΕΘ – VIP τονίζοντας ότι ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία να τις ερευνήσει. «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. 

Πρώτα από όλα, οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ. 

Οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς.

Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη.

Φτάσαμε ως εδώ, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και τη ζωή και δεν έχει κάνει τίποτα πραγματικά, για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η κυβέρνηση αρέσκεται σε μια δημιουργική λογιστική. Και πραγματικά είναι μεγάλο το θράσος αυτή τη στιγμή να είσαι τελευταίος στην Ευρώπη σε θανάτους, να έχεις 150 ανθρώπους έξω από τις ΜΕΘ καθημερινά και να επιχαίρεις ότι έχεις κάνει μεγάλη αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Επίσης, προτείναμε -και πιστεύω ότι είναι άμεσο, πρέπει να προχωρήσει- την αραίωση στα ΜΜΜ με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με επίταξη ιδιωτικών οχημάτων. 

Η αραίωση των μαθητών στις Σχολικές Μονάδες. Προτείναμε επίσης να σταματήσει αυτή η ανοησία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, που δεν ξέρω πού αλλού συμβαίνει, να κλείνει μια σχολική τάξη όταν έχουμε το 50 συν 1 των μαθητών να νοσούν. Αυτό είναι πρωτοφανές, δηλαδή όταν έχεις 15 παιδιά να νοσούν. 

Εγώ αν ήμουν γονιός και είχα 15 παιδιά στην τάξη να νοσούν, δεν θα έστελνα από μόνος μου το παιδί μου στο σχολείο.

Άρα λοιπόν, λάθος στρατηγική, λάθος πολιτικές επιλογές, καμία βούληση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος είτε της Υγείας είτε της Παιδείας, έχουν οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. 

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει που και σήμερα ακόμα εάν ληφθούν, μπορεί να διαμορφώσουν μια καλύτερη κατάσταση στο επόμενο διάστημα». 

Ακρίβεια και οικονομία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρκετά στην οικονομία, μιλώντας για τα “επιτεύγματα” της δικής του διακυβέρνησης, όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δεσμεύτηκε με προγραμματικές εξαγγελίες για μείωση των φόρων των καυσίμων ώστε να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. 

Υποσχέθηκε διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” σχολίασε για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, λέγοντας πως έτσι θα προστατευτούν από τη χρεοκωπία.

“Το τέταρτο που θα κάναμε είναι να μη λήξουμε την πανδημία πριν καν τελειώσει” σημείωσε μιλώντας για την ανάγκη ενός νέου γύρου επιστρεπτέας προκαταβολής. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και χαρακτήρισε αναγκαία την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων.

Περνώντας στο μέτωπο της ακρίβειας σημείωσε ότι στο μίγμα της ανασφάλειας και του φόβου προστέθηκε και το κύμα της ακρίβειας που επηρεάζει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. «Το μηνιαίο κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ. Το είπε κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. 

Τον είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάιο για το κύμα ανατιμήσεων και ζητήσαμε να  λάβει μέτρα, όπως έκαναν άλλες χώρες, αλλά δεν μας άκουσε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα. 

Είναι ψεύτης με περικεφαλαία. Γνώριζε τι έρχεται. Τόσο οι άνθρωποι της εστίασης που συνάντησα σήμερα στα Γιάννενα, όσο και οι άνθρωποι της παραγωγής μου εξέθεσαν τα προβλήματά τους, λόγω των ανατιμήσεων. 

Πως θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι; Και πώς θα τα βγάλουν πέρα κυρίως, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, αυτοί οι οποίοι, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, είναι εξαρτημένοι απ’ τον μισθό τους, διότι ανακάλυψε ότι έχουμε πολλούς τέτοιους συμπολίτες μας. 

Αυτοί, εννοώ, οι οποίοι έχουν ένα εισόδημα πολύ χαμηλό, ή μέσο εισόδημα; Πως θα βγει ο χειμώνας;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερθείς στα ποσοστά ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι την ανάπτυξη «την καρπώνονται αυτοί οι οποίοι εκβιάζουν και καταφέρνουν να διατηρείται σταθερός ο κατώτερος μισθός», εξηγώντας πως αυτή κατευθύνεται σε «μια χούφτα ολιγαρχών».

Για την Ήπειρο

Ένα κομμάτι της ομιλίας Τσίπρας αφιερώθηκε στην Ήπειρο που χαρακτήρισε τόπο του, πατρίδα του. Είχε χρώμα οικολογικό… αυτή η αναφορά.

Η ένταξη στον κατάλογο Natura 2000 27 περιοχών στην Ήπειρο, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ενισχύθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υποστήριξε και προκήρυξε την ανάθεση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για οικοσυστήματα όπως η λίμνη Παμβώτιδα.

Μίλησε ακολούθως για τις ΑΠΕ και το σχεδιασμό τους που γίνεται σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ πως κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα, επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για τον τομέα των υποδομών, χαρακτήρισε δυσμενή πραγματικότητα για την Ήπειρο το γεγονός ότι έργα υποβαθμίζονται. 

Εδώ ωραιοποίησε την ωριμότητα έργων που παρέδωσε η δική του διακυβέρνηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χάθηκαν δυο χρόνια για το Ιωάννινα-Κακαβιά που γίνεται κλασικός επαρχιακός δρόμος με μία λωρίδα και μια ΛΕΑ χωρίς την αναγκαία και σύγχρονη ασφαλή παράκαμψη της πόλης.

Για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό είπε πως το Υπουργείο Υποδομών έχει δώσει παράταση για την ολοκλήρωση της μελέτης ως τον Ιούνιο του 2022 ενώ η δική του κυβέρνηση είχε αφήσει 30 εκατ. ευρώ για το έργο (δεν ανέφερε ωστόσο τίποτα για τη μελέτη του έργου που δεν προχώρησε ποτέ). 

Για τη σύνδεση της Πρέβεζας Ακτίου με την Εγνατία υποστήριξε πως η κυβέρνηση καθυστερεί, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το έργο ολοκληρώνεται και δεν κινδυνεύει από απένταξη, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. 

Μέχρι και για τη Σιδηδροδομική Εγνατία είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση την “έβαλε μπροστά” (!) ενώ η νυν κυβέρνηση εξαγγέλλει έργα στα χαρτιά… Τέλος τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η Ήπειρος έχουν παγώσει, υποστήριξε με αποτέλεσμα καθυστέρηση και στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, θυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση ολοκλήρωσε την ένταξη 27 περιοχών της Ηπείρου στον κατάλογο νατούρα, προσθέτοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να πλήξει  την προστασία των περιοχών  αυτών.

Στον τομέα των υποδομών, σημείωσε ότι πολλά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στον τόπο καθυστερούν ή υποβαθμίζοντας, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ιωάννινα – Κακαβιά, χαρακτηρίζοντας το ως ένα έργο που έγινε από κλειστός αυτοκινητόδρομος σε επαρχιακό δρόμο, καθώς και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, για την οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είχε εξασφαλίσει 30 εκ. ευρώ.

Καθυστερήσεις είδε και στο ζήτημα της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενώ στηλίτευσε και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΣΠΑ, συνδέοντάς τη με μεγάλες καθυστερήσεις έργων υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η πιο σημαντική χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας όμως είναι αυτό που γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Ήπειρο θα ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να χρηματοδοτήσουν χρήσιμες υποδομές, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική. 

Η κατανομή του όμως δεν έγινε με τέτοιους όρους και στόχο την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά το πως θα μοιραστούν τα λεφτά αυτά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το αντιμετωπίζει εχθρικά, όπως όλα τα ΑΕΙ με το νέο νόμο που ψήφισε. Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής της Πρέβεζας αλλά και στην έλλειψη πόρων που «οδηγούν σε οικονομική ασφυξία».

Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Πηγή: pbnews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα, με αιχμή την πανδημία και την οικονομία – Ωραιοποίησε την προσφορά της κυβέρνησής του στην Ήπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8393054112848277136
item