Συνάντηση Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ -Τριμερής με Κύπρο, στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα

Την πρώτη επαφή με τη νέα πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, λίγο πριν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή και της Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον νέο Πρόεδρο της χώρας Ιτσχάκ Χέρτζογκ. 

Η αλλαγή ηγεσίας και η αποχώρηση Νετανιάχου σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς είναι δεδηλωμένη η στρατηγική σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στη συνεργασία με την Ελλάδα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που ακυρώθηκαν όλες τις επίσημες επισκέψεις στο Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, η τριμερής θα πραγματοποιηθεί με προσωπική απόφαση του κ. Μπένετ.

Ταύτιση απόψεων και Κοινή Διακήρυξη -Στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης που θα περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει ταύτιση απόψεων των τριών χωρών για την περιοχή ειδικά στα θέματα ενέργειας και ασφάλειας. 

Στη Σύνοδο αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, ενώ το βλέμμα και των τριών είναι στραμμένο στην Άγκυρα και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια εξαγωγής της κρίσης. 

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή περνά μέσα από τα σχήματα συνεργασίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ θα υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία του σχήματος  3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. 

Πάντως σε κάθε ευκαιρία και οι τρεις χώρες τονίζουν ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Συνάντηση με Πούτιν την Τετάρτη

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Ελλάδα για λίγες ώρες καθώς το πρωί της Τετάρτης θα αναχωρήσει για το Σότσι όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί ξανά το 2016 κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη χώρα μας, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση από την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρεθεί στη Ρωσία ο πρωθυπουργός απαιτεί ιδιαίτερες ασκήσεις ισορροπίας δεδομένης της τροχιάς σύγκρουσης που έχουν πάρει οι σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Από την Αθήνα σημειώνουν ότι η Ελλάδα ως μέλος της Συμμαχίας και της ΕΕ στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων τους, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αναγκαίο να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ευρώπης-Ρωσίας

Η θέση που κομίζει ο κ. Μητσοτάκης προβλέπει ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Χαρακτηριστική είναι η επανεργοποίηση πριν σχεδόν έναν χρόνο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή πριν μερικές ημέρες στη Μόσχα πρωτοκόλλου συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού και της φορολογικής συνεργασίας.


epirusblog.gr
5 of 5
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ -Τριμερής με Κύπρο, στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1499515588909778133
item