Σε νέα ύψη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, το ΥΠΟΙΚ αυξάνει το επίδομα θέρμανσης

Προκαταβολικά και με αυξημένο κατά 25% επίδομα θέρμανσης, το οποίο καταβάλλεται σήμερα στους λογαριασμούς σχεδόν 680.000 δικαιούχων, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί «να σβήσει τη φωτιά» που άναψε στις τσέπες των καταναλωτών η βαρυχειμωνιά και η εκτίναξη των τιμών σε όλες τις πηγές θέρμανσης. 

Ο πληθωρισμός για τον μήνα Νοέμβριο ανακοινώνεται σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, «κτύπησε κόκκινο» σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα πάνω και από 4,5% ενδεχομένως.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα θα πιστωθούν οι προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης στους περσινούς δικαιούχους, εφόσον είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, για να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν αιτήσεις και τιμολόγια αγορών. Για όσους υποβάλουν αιτήσεις και τιμολόγια έως 15 Δεκεμβρίου, θα γίνει ακόμη μια πληρωμή μέχρι το τέλος του έτους. 

Μέχρι τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές, για τα τιμολόγια που θα καταθέσουν μέσα στο 2022, όσοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως 15 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα φέτος αυξήθηκε στα 100 έως 750 ευρώ ανά νοικοκυριό. Συνολικά παλαιοί και νέοι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.  

Θα εισπράξουν το διπλάσιο από το ποσό που θα καταναλώσουν, έως το ανώτατο ποσό επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την περιοχή που κατοικούν.

Η αύξηση του επιδόματος κρίθηκε αναγκαία εφέτος, λόγω της φρενήρους αυξήσεως των τιμών των καυσίμων, που ωθεί τον τιμάριθμο κάθε μήνα σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, στη χώρα μας έφτασε στο 4,3%,  εξέλιξη που θεωρείται προάγγελος αυξήσεως 4,5% και άνω στον εθνικό δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Νοέμβριο.

Το κύμα ακρίβειας θεωρείται πλέον ότι θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν, έως τα μέσα του 2022 για τις τιμές ενέργειας, αν και μπορεί νωρίτερα οι τιμές να αποκλιμακωθούν στο σκέλος των αγαθών και υπηρεσιών, μετά πρώτους μήνες του 2022.

epirusblog.gr
5 of 5
Σε νέα ύψη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, το ΥΠΟΙΚ αυξάνει το επίδομα θέρμανσης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6772989515568275939

Τα καλύτερα

item