Καλπάζει ο πληθωρισμός και τον Δεκέμβριο

Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει και αυτό τον μήνα η ακρίβεια και δη η ενεργειακή, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμα και το 5%

Τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι ευχάριστα καθώς οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. 

Στον ενδεχόμενο νέο αρνητικό άλμα του πληθωρισμού έχει αναφερθεί, αρκετές φορές και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πληθωρισμός σημειώνει τρομακτική επιτάχυνση καθώς από το 2,2% που έτρεχε τον Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε απότομα στο 3,4% τον Οκτώβριο και 4,8% τον Νοέμβριο ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης στην κλίμακα πληθωριστικών πιέσεων τον Νοέμβριο καθώς σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έγραψε εναρμονισμένο δείκτη 4,3% ( από 2,8% τον Οκτώβριο), υψηλό δεκαετίας ( από τον Μάρτιο του 2011) έναντι 4,9% στην ευρωζώνη. 

Η Λιθουανία κρατά τα σκήπτρα με 9,3%, ακολουθεί το 7,1% του Βελγίου και το 6% της Γερμανίας (υψηλό 30 ετών) το 4% της Ιταλίας και το 2,7% της Πορτογαλίας. 

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε τον Νοέμβριο στη Μάλτα, με 2,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2022, στο σκέλος των αγαθών και υπηρεσιών, ενώ λίγο αργότερα, το 2ο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να φανεί στις τιμές της ενέργειας.

Τα μέχρι στιγμής οδηγούν αναπόφευκτα σε διατήρηση των παρεμβάσεων με τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και μετά το Δεκέμβριο με άγνωστη διάρκεια. Οι παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης όμως δεν σταματούν εκεί.

Η πληθωριστική ανάφλεξη συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη με τα πλήγματα της ακρίβειας να είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου αποτυπώνουν την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,09% έναντι του Νοεμβρίου του 2020, στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται αύξηση 45,2%, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε 37,8% μέσα σε έναν χρόνο.

Αυξημένες κατά 21,3% είναι οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, 18,5% στο ελαιόλαδο και 11% στις πατάτες.

Καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 12,8%.

epirusblog.gr
5 of 5
Καλπάζει ο πληθωρισμός και τον Δεκέμβριο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9125992246116663548

Τα καλύτερα

item