«Αυγή» εναντίον Φίλη γιατί δήλωσε «Όχι αντιπολίτευση με θανάτους»

Σε άλλη γραμμή από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πανδημία, κινείται ο βουλευτής Νίκος Φίλης, προκαλώντας εσωτερική αναταραχή στο κόμμα του και στα κομματικά έντυπα.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο podcast της «Καθημερινής» όχι μόνο δεν υιοθέτησε καταγγελίες τύπου «ΜΕΘ μόνο για VIP», αλλά τάσσεται στο πλευρό του Ανδρέα Ξανθού και επισημαίνει ότι το κόμμα του ενίοτε παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση». 

«Δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης», δήλωσε ο πρώην υπουργός, επικρίνοντας έτσι και την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα (αλλά κυρίως του Παύλου Πολάκη) που κατηγορούν την κυβέρνηση για τους θανάτους από κορωνοϊό.

Κατά τα λοιπά, στη συζήτησή του με τον Μιχάλη Τσιντσίνη, ο Νίκος Φίλης εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο με το ΚΙΝΑΛ, αποδίδοντας όμως την αθρόα προσέλευση στις κάλπες σε «πληθώρα παλαιών κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων, παρά σε κοινωνικές δυνάμεις εν κινήσει». 

Στο δίλημμα «Ανδρουλάκης ή Παπανδρέου», ο Φίλης απάντησε ότι με τον πρώην πρωθυπουργό, «που βαρύνεται με το έγκλημα των Μνημονίων», μπορεί να συνομιλήσει στην εξωτερική πολιτική και ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, ενώ χαρακτηρίζει τον ευρωβουλευτή «tabula rasa». 

Επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπροσωπεί τον αριστερό ριζοσπαστισμό και ερμήνευσε τη δυσκολία του να ανακάμψει σε ατελή απολογισμό για το κυβερνητικό του παρελθόν.

Οργή στην «Αυγή» -Απολογητής της εξουσίας

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη προκάλεσαν την έκρηξη της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», η οποία αποκαλεί, εμμέσως, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «απολογητή της εξουσίας». Ο διευθυντής της Αγγ. Τσέκερης, σε ενυπόγραφο άρθρο του, με τίτλο «Μια απάντηση της Αυγής στον Νίκο Φίλη», επιτίθεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αποκλίνει από την κομματική γραμμή, και αναφέρει:

Η «Αυγή» οφείλει να απαντήσει δημόσια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντή της

Σε ένα podcast με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη, για λογαριασμό της «Καθημερινής», ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε στο πρωτοσέλιδό της την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου για 48 ΜΕΘ που κρατιούνται κλειστές για ενδεχόμενη νοσηλεία δημόσιων προσώπων. 

Η απάντηση του Ν. Φίλη ήταν ότι το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες όπως η «Κόντρα» και η «Δημοκρατία». Στην συνέχεια μάλιστα προσέθεσε: «Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης..».

Πρώτον, δεν ξέρουμε τι έκαναν άλλες εφημερίδες. Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ο υπουργός Υγείας («ψευδέστατες καταγγελίες») και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν»). 

Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων, είχε ζητήσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως την θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση.

Δεύτερον, για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει «αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων». Το να εγκαλείς καθημερινά την κυβέρνηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος υγείας και να ζητάς διαφάνεια και πειστικές απαντήσεις, είναι στάση που η εφημερίδα θεωρεί υποχρέωσή της για την υπεράσπιση της κοινωνίας. 

Το κάνουμε, όχι μόνο γιατί αυτό κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και γιατί είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι αυτό είναι σωστό. Προφανώς, αν κάποιος ήθελε να αποφύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζουμε, και που ολόκληρη η κοινωνία βάζει, εύκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει την στάση αυτή, θανατοπολιτική και λαϊκισμό. Από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη, όχι.

Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε αυτή την δημόσια απάντηση. Η «Αυγή» θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την υπεράσπιση της κοινωνίας χωρίς υποχωρήσεις και πάντα με σεβασμό στην αλήθεια και την δεοντολογία.

Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Φίλης τήρησε υπεύθυνη στάση κατά της διάρκεια της πανδημίας, τάχτηκε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκλειναν το μάτι σε αντιεμβολιαστές, και ζήτησε ομοψυχία απέναντι στην πανδημία. Αποφάσισε, μάλιστα, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη να κάνουν κοινή εκστρατεία για να πείσουν όσους έχουν αμφιβολίες, να εμβολιαστούν.


epirusblog.gr
5 of 5
«Αυγή» εναντίον Φίλη γιατί δήλωσε «Όχι αντιπολίτευση με θανάτους»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3280613922641750582
item