Το «χρυσό» παζάρι με τα αναβολικά: Ο Σλοβένος αρχηγός και το φαρμακείο στα Εξάρχεια

Ένα δέμα που έφτασε στην Αμερική από την Ελλάδα, μέσω εταιρίας διεθνών ταχυμεταφορών, και περιείχε παράνομα φαρμακευτικά δισκία, έγινε αφορμή για να ξετυλιχθεί η έρευνα για το «ξήλωμα» του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης αναβολικών και φαρμάκων.


Όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές, οι αμερικανικές Αρχές κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για σοβαρή υπόθεση και ενημέρωσαν αμέσως τους πράκτορες της Homeland Security Investigation της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. 


Κατόπιν, ενημερώθηκε η Δίωξη Ναρκωτικών και ξεκίνησε η έρευνα για να βρεθούν οι αποστολείς του δέματος.

Ο Σλοβένος αρχηγός εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που είχε τη δυνατότητα να διακινεί παράνομα αναβολικά και ψυχοτρόπα χάπια σε όλο τον κόσμο. Όσα χάπια (κυρίως ηρεμιστικά) δε μπορούσε να βρει μόνος του, τα προμηθευόταν –σύμφωνα με τη δικογραφία- από φαρμακοποιό των Εξαρχείων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα πλημμύριζε τη μαύρη αγορά κυρίως με ηρεμιστικά χάπια.

Η «ισχύς» του Σλοβένου «εγκεφάλου», ο οποίος δεν συνελήφθη και καταζητείται διεθνώς, φαίνεται από το δίκτυο που είχε στήσει είχε «πλοκάμια», όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, σε Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σερβία, Σλοβακία, Η.Π.Α., Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Ο Σλοβένος χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος-«φάντασμα» που ξέρει να ξεγλιστρά από τις Αρχές, ενώ τα κέρδη της οργάνωσης υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Έρευνα έγινε και σε φαρμακείο που βρίσκεται επί της οδού Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Ο 63χρονος φαρμακοποιός «υπεράνω υποψίας», ο οποίος διατηρεί εδώ και χρόνια φαρμακείο στην περιοχή, φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στο κύκλωμα, με τους αστυνομικούς να κάνουν έφοδο στην οδό Ιπποκράτους και σε σπίτια συνεργών του για τον εντοπισμό αναβολικών και φαρμακευτικών δισκίων. Στη δικογραφία αποδίδεται στον φαρμακοποιό ο ρόλος του προμηθευτή ναρκωτικών δισκίων.

Την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης ο ένας από τους συλληφθέντες, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, συνελήφθη σε δρόμο του Αμαρουσίου, έχοντας στην κατοχή του δύο σακούλες με 4.000 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία είχε παραλάβει από Έλληνα συγκατηγορούμενό του. Οι μυστικοί αστυνομικοί τον παρακολουθούσαν για ημέρες χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό. Είχαν γίνει η «σκιά» του περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να τον συλλάβουν με τα πειστήρια στην κατοχή του.

Αναλυτικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 49χρονο, έναν 63χρονο και μία 38χρονη, ύστερα από επιχείρηση που έγινε στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με την H . S . I . (Homeland Security Investigation ) της Πρεσβείας των Η.Π.Α.

Όλα ξεκίνησαν μετά από διερεύνηση πληροφοριών και πολυήμερη έρευνα, αποκαλύφθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα , που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, με τη μέθοδο της αποστολής δεμάτων από τις χώρες της Ιταλίας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Σερβίας και Σλοβακίας, απαγορευμένων φαρμακευτικών δισκίων και αναβολικών, καθώς και στην αποθήκευση, τη συσκευασία και στη συνέχεια στην εξαγωγή των ανωτέρω ποσοτήτων σε χώρες του εξωτερικού, και κυρίως προς Η.Π.Α., Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, με σκοπό την αποκόμιση σημαντικών παράνομων προσόδων.

Όπως εξακριβώθηκε η οργάνωση είχε ιεραρχική δομή και τα μέλη της διακριτούς ρόλους και ειδικότερα: Σλοβένος που καταζητείται ήταν ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, υπεύθυνος για την ανεύρεση των ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών και για το συντονισμό της διακίνησης – εξαγωγής αυτών, ο 49χρονος ήταν ο υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών, που αποστέλλονταν από χώρες του εξωτερικού, για την αποθήκευση και τη συσκευασία αυτών, καθώς επίσης και για την αποστολή, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ο 63χρονος Έλληνας δρούσε ως προμηθευτής συγκεκριμένων ποσοτήτων ναρκωτικών δισκίων, λόγω μη εύρεσης αυτών στο εξωτερικό, άνευ νομίμων παραστατικών και η 38χρονη γυναίκα, ήταν η υπεύθυνη για την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών.

Επισημαίνεται η διακίνηση μεγάλης γκάμας παρανόμων ουσιών και αναβολικών, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων με: τη χρήση ψευδών διευθύνσεων παραλήπτη/ αποστολέα, τη χρήστη πλαστών δελτίων ταυτότητας, για την παραλαβή/παράδοση των δεμάτων, από τα διάφορα υποκαταστήματα ταχυμεταφορών, τη χρησιμοποίηση διαφορετικών εταιρειών ταχυμεταφορών, την εκμετάλλευση νόμιμου φαρμακείου για την εύρεση φαρμακευτικών δισκίων από το εξωτερικό και τη χρήση συσκευαστηρίου, για την συσκευασία των προς αποστολή παράνομων δισκίων.

Από τις έρευνες σε οικίες και φαρμακείο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 844.186 απαγορευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα (δισκία), 87.335 αναβολικά δισκία, 19.670 άγνωστα δισκία, 91 φιαλίδια με ναρκωτική ουσία, 181 φιαλίδια με αναβολική ουσία, 152 φιαλίδια με άγνωστη ουσία, 40 αμπούλες με ναρκωτική ουσία, 715 αμπούλες με αναβολική ουσία, 3 μεταλλικά δοχεία με ναρκωτική ουσία, 5.577 τζελ, το χρηματικό ποσό των -5.310 ευρώ.

Από τη μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή, τον διεθνικό χαρακτήρα, την επί 2ετία δράση τους, την εκμετάλλευση της παγκόσμιας δημιουργηθείσας κατάστασης λόγω της πανδημίας COVID-19 και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, προκύπτει η εκ μέρους τους, κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής, που εξασφάλιζε την αδιάλειπτη δράση τους, με σκοπό τη διακίνηση παράνομων ουσιών και αναβολικών και αποκόμιση παρανόμων προσόδων.

Τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, υπολογιζόμενα από τα κατασχεθέντα, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

epirusblog.gr
5 of 5
Το «χρυσό» παζάρι με τα αναβολικά: Ο Σλοβένος αρχηγός και το φαρμακείο στα Εξάρχεια
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1988988703908364303

Τα καλύτερα

item