Γεωργιάδης: Πάνω από το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ η ανάπτυξη για το 2021

Η ανάκαμψη για το 2021 θα υπερβεί το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης στη σημερινή εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την παρουσίαση της 3ης Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΕ ο υπουργός πρώτα διευκρίνισε ότι το 2021 δεν πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για ανάκαμψη από το ισχυρό σοκ της πανδημίας του COVID-19. Εξήρε τα πορίσματα της έκθεσης, δίνοντας έμφαση στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες τις ευρωζώνης. 

Σε αυτό το πλαίσιο σύγκρινε τη χώρα μας με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία και Ισπανία), λέγοντας ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αυτές οι χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας μας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί καλό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις. 

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη όπως είπε η αρωγή του ΚΕΠΕ και του συμβουλίου παραγωγικότητας για τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των σημείων παρέμβασης για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. 

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον της οικονομίας, μίλησε για μια πρωτοφανή έκρηξη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τάξης του 21,7%, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, έκλεισε την παρέμβαση του λέγοντας ότι η ανάκαμψη για το 2021 θα υπερβεί το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στα ευρήματα της έκθεσης για τον τομέα της υγείας. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει την αναποτελεσματική χρήση των πόρων στο σύστημα υγείας τα τελευταία έτη, ενώ τα νέα νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο Υγείας μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε αυτό.

Τέλος, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στον δείκτη ανταγωνιστικότητας που σχετίζεται με την υγεία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση αντιστροφής της κατάστασης αυτής μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να λάβει, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία ανάπτυξης του τουρισμού υγείας για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Παναγιώτης Λιαργκόβας, περιέγραψε τον θεσμό των Εθνικών Συμβουλίων Παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επεσήμανε ότι Συμβούλια Παραγωγικότητας λειτουργούν και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο εκτός ΕΕ. 

Τα Συμβούλια αυτά προβλέπεται να συμβάλλουν σημαντικά στον συντονισμό οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στο επίπεδο της ΕΕ, μέσω της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου κ.ά.

Τέλος ο ερευνητής Α' του ΚΕΠΕ και επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας Θεόδωρος Τσέκερης, παρουσίασε την έκθεση. 

Στη βάση της παρουσίασής του αναδείχτηκε η ανάγκη εφαρμογής ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών με τομεακή και περιφερειακή διάσταση στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με προσανατολισμό στις εξαγωγές και την καινοτομία, την ενίσχυση της ποιότητας των θέσεων εργασίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου και την τόνωση της ζήτησης με βάση διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας. 

Επιπλέον, ο κ. Τσέκερης, έκανε λόγο και για οριζόντιες πολιτικές για έρευνα και ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μείωση κόστους ‘καθαρής' ενέργειας, εκσυγχρονισμό των υποδομών στις βιομηχανίες δικτύων (μεταφορών, ενέργειας, ΤΠΕ), και των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γεωργιάδης: Πάνω από το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ η ανάπτυξη για το 2021
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7486279831042335817
item