Επιστροφή κεφαλαίων ύψους 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενεργώντας εξ ονόματος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ολοκλήρωσε τη μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για την έκτη επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα που αποκτήθηκαν από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP / ANFA).

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί μετά το θετικό πρόσημο για την Ελλάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την 12η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA's/SNP's).

Στην εν λόγω έκθεση είχε συμπεριληφθεί και αυτή για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που εκπονήθηκε από τον ESM και την ΕΕ.

Η έκθεση είχε καταλήξει για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα, ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρόλο, που λόγω της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας, ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το 2020.

epirusblog.gr
5 of 5
Επιστροφή κεφαλαίων ύψους 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5307849607636600476
item