Ημέρα μνήμης στα Χανιά: 55 χρόνια από το ναυάγιο στη Φαλκονέρα και 52 από την πτώση αεροσκάφους στο όρος Κερατέα

Ημέρα μνήμης και πένθους είναι η σημερινή για τα Χανιά, καθώς συμπληρώνονται 55 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στα ανοικτά της νησίδας «Φαλκονέρα» και 52 χρόνια από την πτώση αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο όρος Κερατέα.

Στις δύο τραγωδίες έχασαν την ζωή τους 314 ανθρωποι, με την 8η Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης που ελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 το πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σούδας στον Πειραιά βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα, 23 ν.μ. βορειοδυτικά της Μήλου, λόγω μετατόπισης φορτίου, και μετά από εισροή υδάτων από την μπουκαπόρτα του πλοίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι.


Ωστόσο ο ακριβής αριθμός των επιβατών παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς τότε εκδίδοντο εισιτήρια και μέσα στο πλοίο, όπου σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες επιζώντων υπήρχαν και άλλοι επιβάτες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.

Από το ναυάγιο διασώθηκαν 47 από τους επιβαίνοντες στο πλοίο.


Εκτός απο τις τραγικές του συνέπειες το ναυάγιο του «Ηράκλειον» είχε ως αποτέλεσμα η πολιτεία να προχωρήσει στην δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία.

Τρία χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1969 αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Αθήνα κατέπεσε στο όρος Κερατέα με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 85 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος. Τα αεροσκάφος με το νηολόγιο SX-DAE ήταν ένα Douglas DC-6B, με το όνομα, «Νήσος Κέρκυρα».

Το αεροσκάφος συνετρίβη στο βουνό, που βρίσκεται πάνω από την Κερατέα, σε απόσταση 21 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Ελληνικού, λίγα λεπτά πριν απο την προσγείωσή του.

Στην μνήμη των θυμάτων από τις δύο τραγωδίες τελέστηκε το πρωί μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Ποταπίου στα Χανιά και τελετή μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου στο μνημείο στην πλατεία «Τάλως», κοντά στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

epirusblog.gr
5 of 5
Ημέρα μνήμης στα Χανιά: 55 χρόνια από το ναυάγιο στη Φαλκονέρα και 52 από την πτώση αεροσκάφους στο όρος Κερατέα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4498020293394618361
item