Κορονοϊός: Ξεκινούν από σήμερα οι εμβολιασμοί στα παιδιά 5-11 ετών - «Στον πάγο» πιθανά νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι' αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα και κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά τους και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί 31.000.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη παραλαβή 60.000 παιδικών εμβολίων στη χώρα μας, των εταιριών Pfizer/BioNTech, έγινε τη Δευτέρα 13/12.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Ηπιες και συνηθισμένες οι παρενέργειες

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. 

Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους, ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι' αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Η «κόκκινη γραμμή» για νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη στιγμή που “τρέχουν οι εμβολιασμοί” δεν συζητούνται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. 

Το μοναδικό μέτρο που θα ληφθεί, αλλά μόνο στην περίπτωση που θα προκύψει κάποια έκρηξη της πανδημίας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι το “μπλόκο” των ανεμβολίαστων ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Το θέμα της πανδημίας θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, κι ενώ όλη η Ευρώπη «καρδιοκτυπά» για τον κίνδυνο η τυχόν χαλαρότητα στις γιορτές, σε συνδυασμό με την «Όμικρον», να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Κορονοϊός: Ξεκινούν από σήμερα οι εμβολιασμοί στα παιδιά 5-11 ετών - «Στον πάγο» πιθανά νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1366819825148333873
item