Κορωνοϊός - Μέτρα: Μάσκες παντού για τις γιορτές και «ήπιες παρεμβάσεις» στη διασκέδαση μετά τις 3 Ιανουαρίου

Σειρά νέων μέτρων και συστάσεων που τέθηκαν σε ισχύ από νωρίς τοι πρωί της Παρασκευής, με στόχο τον περιορισμό διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον, που έχει ήδη εμφανιστεί στη χώρα μας, με πάνω από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κοντά στα 100 «ύποπτα», έλαβε η κυβέρνηση, με χρονικό ορίζοντα ως τις 3 Ιανουαρίου

Από τότε και για τις επόμενες 15 ημέρες, θα εφαρμοστεί νέα δέσμη «ήπιων π[αρεμβάσεων», όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι οποίες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.  

Αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα, η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ

Σύμφωνα με αυτά, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Η μη χρήση της προβλέπεται μόνο όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, μπαίνει απαγορευτικό στις δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Ακόμη όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει -
 μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου. 

prostimo-1



Τι θα ακολουθήσει μετά τις 3 Ιανουαρίου

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, για ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, αποκαλύπτοντας πως τα μέτρα - που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα - θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgnce77qgvuh-st)



«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.

Για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κυρία Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο, άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται - σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία - αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα.  «Οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας, θα μας υποχρεώσουν να πάρουμε μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός - Μέτρα: Μάσκες παντού για τις γιορτές και «ήπιες παρεμβάσεις» στη διασκέδαση μετά τις 3 Ιανουαρίου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4630812279329945626
item