ΕΝΦΙΑ 2022: Από τον Μάρτιο και σε 10 δόσεις η πληρωμή του

Toν Ιανουάριο θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο ορίστηκε ήδη πότε θα γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων.


Όπως ανέφερε σε έκθεσή της η Κομισιόν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ για περισσότερους

Το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, ενώ ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου. 

Ο νέος φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου. 

Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει πως για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του φόρου που θα κληθούν το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ, καθώς, από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος, το 2022 οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ. 

Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο ακινήτων και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η μείωση αυτή, που είναι της τάξης του 2,5%-3% η οποία έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Στην παρούσα συγκυρία στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επιδοθεί σε σπριντ, προκειμένου να γίνουν όλα στην ώρα τους. 

Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε αμέσως μετά να πραγματοποιηθεί η άσκηση για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Αναφορικά με το φόρο εισοδήματος στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η σκέψη για αύξηση των μηνιαίων δόσεων. 

Αν τελικά κλειδώσει η σχετική απόφαση η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

epirusblog.gr
5 of 5
ΕΝΦΙΑ 2022: Από τον Μάρτιο και σε 10 δόσεις η πληρωμή του
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3292655615008125597
item