Γιάννενα: Ο Αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας των Ιωαννίνων....πρόκειται να ανοίξουν 1200 θέσεις εργασίας

Με δύο βασικούς στόχους πορεύεται η Περιφέρεια Ηπείρου την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία η πανδημία προστέθηκε ως αστάθμητος παράγοντας στη ζωή όλων μας. 

Πρώτον, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και δεύτερον, το χτίσιμο των «βάσεων» για μεγάλα έργα.

Μία τέτοια μεγάλη παρέμβαση για τον τόπο μας είναι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν 1.200 νέες θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό κυρίως, όπως τονίζει στον «Π.Λ.» ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος υπήρξε και ο εισηγητής του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο κ. Σιαράβας μιλάει ακόμα για το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και τη σημασία έργων όπως η λεωφόρος Νιάρχου

και ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος, ενώ απαντάει και σε όσους ασκούν κριτική για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του άξονα Γιάννενα – Κακαβιά.

Η συνέντευξη

Κύριε Σιαράβα, ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2022. Ποιος είναι ο βασικός προσανατολισμός του και ποιες παράμετροι έχουν ληφθεί υπόψη;

O προϋπολογισμός κάθε Περιφέρειας είναι «κομμάτι» του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, συντάσσεται κάτω από συγκεκριμένες κατευθύνσεις που δίνονται από τα αρμόδια υπουργεία και βάσει των πόρων που εκχωρούνται. 

Εκείνο όμως που χαρακτηρίζει μία Περιφερειακή Αρχή, είναι αφενός η ικανότητα να διαχειριστεί τους διαθέσιμους πόρους με τρόπο τέτοιο, ώστε και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών να αντιμετωπιστούν, αλλά και οι βάσεις για μεγάλες παρεμβάσεις να μπουν. 

Και όπως έχει αποδείξει διαχρονικά η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, με συνεχείς και επίπονες προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη τα έχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και ένας επιπλέον αστάθμητος παράγοντας που έχει αλλάξει τη ζωή των πολιτών, επηρεάζει σημαντικά το πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφέρειας μας. 

Πρόκειται για την πανδημία του κορωνοϊού, για την αντιμετώπιση της οποίας η Περιφέρεια έχει συνδράμει ποικιλοτρόπως και στη βελτίωση των υποδομών των δημόσιων φορέων υγείας και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Μέσα σ’ αυτόν έχουν ενταχθεί μεγάλα έργα, οδικής φύσεως και όχι μόνο. Εκτιμάτε πως η υλοποίησή τους μπορεί να βάλει την περιοχή μας σε αναπτυξιακή τροχιά;

Οι σύγχρονες οδικές υποδομές είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια περιοχή, δεν είναι όμως η μοναδική. 

Η Ήπειρος έμεινε πίσω για χρόνια στην ανάπτυξη, εξαιτίας της γεωγραφικής και συγκοινωνιακής της απομόνωσης. Ήδη με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού και της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα έχουμε πολλά θετικά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. 

Τα οφέλη αυτά θα πολλαπλασιαστούν εφόσον ολοκληρωθούν οι οδικές υποδομές, τόσο οι υπερτοπικές, όσο και οι ενδοπεριφερειακές γιατί έτσι θα αντιμετωπιστούν οι ανισότητες. 

Πολλά από τα έργα της Περιφέρειας, μιλώντας για την Π.Ε. Ιωαννίνων αναφέρω ενδεικτικά τους δρόμους Τέροβο – Πηγάδια, Εγνατία – Τύρια – Σιστρούνι και το δρόμο προς Αμάραντο, έχουν ακριβώς αυτή τη στόχευση και ήδη υπάρχουν ορατά αποτελέσματα.

Η ανάπτυξη, όπως γνωρίζετε, δεν είναι στατικό φαινόμενο και πάντα θα απαιτούνται περισσότερα έργα, περισσότερες δράσεις για να γίνεται καλύτερη η ζωή των κατοίκων, να γίνεται ανταγωνιστικότερη η οικονομία μας. 

Εκτός όμως των αναπτυξιακών προοπτικών, υπάρχει και το ζήτημα της οδικής ασφάλειας κι εδώ η Περιφέρεια Ηπείρου έχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής κυκλικών κόμβων και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Aς δούμε ειδικότερα ορισμένα από τα έργα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και την Ήπειρο. Δε μπορεί να μην αναφέρει κάποιος, για παράδειγμα, τη λεωφόρο Νιάρχου, η οποία συνάντησε αρκετές αντιδράσεις. Πόσο σημαντική είναι για το Λεκανοπέδιο;

Η λεωφόρος Νιάρχου είναι κομβικό έργο για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, η σημασία της οποίας όμως αφορά το σύνολο της Ηπείρου, καθώς εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου μας. 

Είναι ένα έργο με ορίζοντα πολλών δεκαετιών και είναι σίγουρο ότι οι νέες γενιές θα μνημονεύουν τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα για την κατασκευή του. 

Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής. Ωστόσο, το έργο προχωρά, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό του και κάθε καθυστέρηση που τυχόν υπάρξει θα λειτουργεί σε βάρος των χιλιάδων που καθημερινά μετακινούνται μέσω του σημερινού επικίνδυνου οδικού δικτύου.

-To Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας που προωθεί η Περιφέρεια είναι επίσης ένα μεγάλο έργο, για το οποίο έχουν εκδηλωθεί κάποιες αντιδράσεις. Ποια είναι η θέση σας;

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας είναι δημιούργημα της νέας εποχής, κοινώς είναι ανάγκη των καιρών. Το γεγονός και μόνο ότι έχει προωθηθεί προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος. 

Πρόκειται για μια επένδυση στον τόπο μας για απασχόληση προσωπικού πανεπιστημιακού επιπέδου και ειδικότερα της Πληροφορικής που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αναγκασμένο να μεταναστεύει ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να οδηγηθεί προς άλλα αστικά κέντρα.

Δεν θα έλεγα πάντως ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις. Υπάρχει ίσως μια διαφορετική προσέγγιση που δεν έχει σχέση τόσο με το συγκεκριμένο έργο, όσο με διάφορες άλλες απαιτήσεις και επιθυμίες.

-Κάποιοι ρωτούν τι ακριβώς θα προσφέρει το Πάρκο στην Ήπειρο, ενώ άλλοι συμπολίτες μας εκφράζουν την άποψη ότι μ’ αυτό κυρίως εξυπηρετούνται γερμανικές εταιρίες. Τι απαντάτε;

Ως προς το πρώτο ερώτημα ή «απορία», η δημιουργία 1.200 και πλέον θέσεων εργασίας αν δεν είναι προσφορά στον τόπο, τότε τι είναι; Να θυμίσουμε μόνο σε όσους εκφράζουν αυτή την άποψη ότι ο αριθμός των παραπάνω εργαζόμενων ισούται με όσους απασχολούν συγκεντρωτικά οι τρεις – τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένου και του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. 

Τώρα, για τα περί «γερμανικών» εταιριών, να πούμε μόνο ότι στο Πάρκο δεν θα εγκατασταθούν αποκλειστικά ξένες εταιρίες, αλλά και Ελληνικές και δη Ηπειρωτικές και βέβαια ότι ζητούμενο για να πάει μπροστά η χώρα μας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

-Η Περιφέρεια υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ήπειρο που έχουν πληγεί από την πανδημία. Δόθηκαν 45 εκατ. ευρώ. Θεωρείτε ότι ήταν αρκετό το ποσό αυτό για να καλύψει τις ανάγκες;

Το πρόγραμμα αυτό έδωσε μια «ανάσα» ζωής σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν από τις ελάχιστες που υλοποίησε μόνη της το πρόγραμμα και για την εξασφάλιση των 45 εκατ. ευρώ. χρειάστηκε να δεσμευτούν πόροι και από το νέο ΕΣΠΑ. Άρα, κάθε συζήτηση για νέα προκήρυξη δεν μπορεί να γίνει ελλείψει πόρων. 

Οι ανάγκες σαφώς και είναι μεγάλες, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να χρηματοδοτηθούν. 

Ας έχουμε όμως υπόψη μας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν από εκείνες που ενίσχυσε αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Η αξιολόγηση των φακέλων έγινε με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια και τα όποια λάθη που εντοπίστηκαν δεν οφείλονταν στις υπηρεσίες της.

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από τα Γιάννενα για τον οδικό άξονα Γιάννενα – Κακαβιά; Κι εδώ γίνεται κριτική όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Προχθές, ας πούμε, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επαρχιακό δρόμο!

Επιτρέψτε μου να πω αρχικά ότι ασκούν κριτική κάποιοι οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια «δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους» για το έργο και κάποιοι άλλοι που είναι αμφίβολο αν έχουν κάνει έστω και μια φορά τη διαδρομή. 

Εν πάση περιπτώσει, ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά, είναι έργο διευρωπαϊκό, είναι η κατάληξη της Ιόνιας οδού, δεν αφορά μόνο τον Νομό Ιωαννίνων, όπως ορισμένοι το εκλαμβάνουν, αλλά ολόκληρη την Ήπειρο. 

Η επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του μόνο ως θετικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι έργο προσαρμοσμένο στις πραγματικές σημερινές κυκλοφοριακές ανάγκες -με προοπτική μελλοντικής διαπλάτυνσης- τηρεί τα σύγχρονα όρια ασφάλειας και σχεδιάζεται βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτεί το έργο. 

Έναν κλειστό δρόμο, πλάτους 12,5 μέτρων με δεκατρείς ανισόπεδους κόμβους, δεν τον λες εθνική ή επαρχιακή οδό…

Έκπληξη για τους Γιαννιώτες υπήρξε η εξαγγελία για αναβίωση του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, ενός έργου με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Πώς ξαναμπήκε αυτό, μετά τόσα χρόνια, σε τροχιά υλοποίησης;

Η Περιφερειακή Αρχή στη μέχρι τώρα διαδρομή της έχει αποδείξει ότι αναζητά συνεχώς νέες πηγές χρηματοδότησης για διάφορα έργα που σχεδιάζει, 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο τμήμα που επίσης είχε κατασκευαστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Το αίτημα για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» το έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης στην πρόσφατη επίσκεψη στα Γιάννενα του αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, ενημερώνοντάς τον παράλληλα ότι υπάρχει ώριμη μελέτη. 

Είναι ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, με χώρους αναψυχής, παρατηρητήρια κ.α. που θα συμβάλει στην προστασία της λίμνης, στον αθλητισμό και στον τουρισμό.

Είσαστε έτοιμοι ως Περιφέρεια να διεκδικήσετε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ήπειρο και τι προσδοκάτε ότι θα αποκομίσει η περιοχή μας;

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα και δράσεις, απαιτεί ώριμες μελέτες και στην πορεία θα δούμε τι μπορεί να αποκομίσει η περιοχή μας. Η Περιφέρεια έχει προτάσεις και να είναι σίγουροι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και όλης της Ηπείρου ότι κάθε ευκαιρία που θα δοθεί δεν θα μείνει αναξιοποίητη.

-Αν σας ζητήσω να μου περιγράψετε με δύο λόγια τα έργα και τις ημέρες της Περιφερειακής Αρχής ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων κατά την τρέχουσα θητεία της, τι θα μου πείτε;

Είμαστε καθημερινά στο πλευρό του πολίτη της Ηπείρου και η εξυπηρέτησή του είναι καθήκον και υποχρέωσή μας. 

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στους παραγωγικούς κλάδους, πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, είτε αυτοί είναι στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην πτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια, προσπαθώντας να τους στηρίζουμε καθημερινά στο τεράστιο έργο και δύσκολο έργο τους με διάφορα σχέδια βελτίωσης, αγροτικούς δρόμους κ.λ.π..

Ταυτόχρονα, προχωράμε σημαντικά έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος μας, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και παράλληλα συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία και για την προώθηση άλλων έργων, που αφορούν στην ανάπτυξη της Ηπείρου.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας των Ιωαννίνων....πρόκειται να ανοίξουν 1200 θέσεις εργασίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3013032453609260631
item