Νέα μέτρα - Πλεύρης: Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση - Μέχρι τις 2:00 το ρεβεγιόν

Έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, μόνο με καθήμενους πελάτες και χωρίς μουσική θα λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  

Μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως τις 2:00 το πρωί, με το ίδιο καθεστώς. 

Αρχικά, τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων και της επέλασης της μετάλλαξης Omicron, αποφασίστηκε η επίσπευση της εφαρμογής τους. 

Πλην της εστίασης, από αύριο επιβάλλεται τηλεργασία στο 50% όπου είναι εφικτό και χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση και στα σούπερ μάρκετ. Επισης, θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν στη χωρητικότητα των γηπέδων. 

Επίκεινται αλλαγές στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών 

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα, ενώ υπερβαίνει πλέον το ποσοστό του 90% για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. 

Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο» τόσο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, όσο και το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή,  πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. 

Γι' αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας» σημείωσε ο κύριος Πλεύρης που ζήτησε τη διεξαγωγή τεστ πριν τα οικογενειακά τραπέζια. 

Επίσης, απαγορεύεται η διενέργεια εκδήλωσης - πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο,  είτε σε ειδικά μισθωμένο χώρο προς τον σκοπό αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης από την εστίαση σε άλλους χώρους. 

«Στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες είναι σοβαρές. Στην κοινότητα, η μετάλλαξη Omicron είναι η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα που είδαμε χθες, όσο και με αυτά που θα δούμε σήμερα. 

Η μετάλλαξη Omicron κυριαρχεί. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη Δέλτα. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για διάθεση κλινών», ανέφερε. 

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που υπάρχουν από το εξωτερικό, όσον αφορά στην εικόνα της μετάλλαξης Omicron. Με βάση τα δεδομένα, οι νοσηλείες είναι ηπιότερες και διαρκούν λιγότερο. 

«Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες απο την Omicron», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δεν την καλύπτουν. 

«Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πάνω από το 75% των πολιτών που δικαιούνται την αναμνηστική δόση έχουν ήδη προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα. 

«Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. 

Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. 

Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών», ανέφερε. επισημαίνοντας ότι την περίοδο των εορτών χρειάζονται αποστάσεις μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με τις νεότερες γενιές.  

Αναλυτικά τα μέτρα  που θα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί, προβλέπεται:

Για την εργασία:

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και
κυλιόμενο ωράριο.


Για την εστίαση - διασκέδαση:

λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα
απαγόρευση της μουσικής
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,
Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,
Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και
6 άτομα ανά τραπέζι.

Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Γενάρη 2022, θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω, με εξαίρεση το ωράριο λειτουργίας, που θα παραταθεί μέχρι τις 2 το πρωί.

Για τα γήπεδα:

· Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· Επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ, τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

epirusblog.gr
5 of 5
Νέα μέτρα - Πλεύρης: Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση - Μέχρι τις 2:00 το ρεβεγιόν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4073924697734701481
item