Τρόμαξαν τον Ερντογάν Rafale και Belharra: «Εξέφρασα στον Μακρόν την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος των εργασιών του G20 της Ρώμης. 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μεταξύ των άλλων είχε διμερείς συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Με τον αμερικανό πρόεδρο μιλήσαμε για τον εκσυγχρονμισμό των F-16 που διαθέτουμε και ίσως για την αγορά νέων. Διαπίστωσα μια θετική προσέγγιση», τόνισε ο Ερντογάν.

Δεν έγινε, όμως - όπως πρόσθεσε- καμία αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Λιβύη και στην διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση, παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία. «Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος εξάλλου στη διμερή του συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε: «Μετά τις σημερινές συζητήσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών μας».

Διαφορετική εικόνα από τον Λευκό Οίκο

Σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, διπλωματικές πηγές από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι κατά της διάρκεια της συνάντησης μερ τον Τούρκο Πρόεδρο ο Τζό Μπάιντεν έστειλε ισχυρά μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου και τους S-400.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο πρόσφατο αίτημα της Άγκυρας για αγορά μαχητικών F-16 νέας γενιάς, μετά από τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35: ο «πλανητάρχης» επιβεβαίωσε μεν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την ιδιαίτερη σημασία της Τουρκίας ως νατοϊκού συμμάχου, αλλά επανέλαβε τις «ανησυχίες των ΗΠΑ» για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Στον απόηχο και των απειλών Ερντογάν για την απέλαση 10 πρεσβευτών - μεταξύ αυτών και του Αμερικανού, για την κοινή παρέμβασή τους εναντίον της κράτησης χωρίς δίκη του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά - ο Μπάιντεν τόνισε επίσης τη σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ «οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία».

Το αγκάθι των Κούρδων

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν μετά τη λήξη της συνόδου G20 στη Ρώμη, εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν στο μέλλον να χορηγούν όπλα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». 

Απάντησε ότι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως αυτά τα θέματα «μπορεί να βλάψουν την αλληλεγγύη μας» και ότι «πιστεύει ότι η διαδικασία που συνεχιζόταν μέχρι τώρα δεν θα συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο στο εξής».

Αφγανιστάν - Νότιος Καύκασος

Ο Τούρκος πρόεδρος στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε στη Ρώμη συζήτησε επίσης το θέμα και του Αφγανιστάν. 

Σχολίασε ότι δεν είναι «πολύ πιθανόν» να υπάρξει μια μεγάλη προσφυγική ροή προς την Τουρκία από το Αφγανιστάν και ότι σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα δεν προτίθεται να ανοίξει τις πόρτες της σε μια μεγάλη μεταναστευτική ροή.

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Ερντογάν συζήτησε την πρότασή του για τη συγκρότηση ενός εξαμερούς οργανισμού, με τη συμμετοχή της Γεωργίας, του Ιράν, της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Αρμενίας που θα επικεντρωθεί «στην ειρήνη και την ευημερία» στον Νότιο Καύκασο. 

Υπενθύμισε ότι η πρόταση αυτή έχει ήδη υποβληθεί από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η Γεωργία εμφανίζεται προς το παρόν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Καλοβλέπει» το πυραυλικό σύστημα SAMP-T

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η χώρα του θα κάνει «θετικά βήματα» με τη Γαλλία και την Ιταλία όσον αφορά το πυραυλικό αμυντικό σύστημα SAMP-T που αναπτύσσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM. 

Η Άγκυρα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, συζητούσε τα τελευταία χρόνια να αγοράσει ή να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βασίζεται στο SAMP-T, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο.

Ζήτησε παρέμβαση σε Γερουσία και Κονγκρέσο;

Όσον αφορά τα μαχητικά F-16 που δηλώνει η Τουρκία ότι επιθυμεί να εκσυγχρονίσει ή να αγοράσει από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών «παρακολουθούν στενά τη διαδικασία».

«Είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα, όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, που αφορά στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων» τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που είναι αναγκαίο να δώσουν το πράσινο φως για εξοπλιστικά προγράμματα.

«Είπα στον Μπάιντεν: Έχετε επιρροή και στις δύο πλευρές και αναμένουμε από εσάς (να δείξετε) την αναγκαία ευαισθησία», διευκρίνισε.

epirusblog.gr
5 of 5
Τρόμαξαν τον Ερντογάν Rafale και Belharra: «Εξέφρασα στον Μακρόν την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2640738612434404880
item