Κίνημα Αλλαγής: Iκανοποιημένοι από τις δημοσκοπήσεις και οι 3 κύριοι διεκδικητές της ηγεσίας - Πού εστιάζουν

Εν αναμονή νέων δημοσκοπήσεων για την μάχη ηγεσίας -σήμερα αναμένεται ένα ακόμα γκάλοπ μεγάλης εταιρίας για τηλεοπτικό σταθμό- οι υποψήφιοι αρχηγοί στο ΚΙΝΑΛ κάνουν αποτίμηση των δεδομένων, που αποτύπωσε η Metron Analysis, επιχειρώντας να εστιάσουν στα θετικά και να επεξεργαστούν με προσοχή εκείνα, που δεν (τους) είναι ευχάριστα.

Σε πρώτη ανάγνωση πάντως εκείνο που γεννά ελπίδες για το μέλλον είναι η ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου, που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια το διψήφιο ποσοστό.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, το στοιχείο αυτό φανερώνει τη δυναμική, που μπορεί να αποκτήσει ξανά ο χώρος, λένε έμπειρα στελέχη.

Σε γενικές γραμμές και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα ευρήματα της έρευνας -είναι κι αυτό ένα από τα παράδοξα αυτής της μάχης.

Η έρευνα της Metron, όπως και οι δύο προηγούμενες (GPO και Opinion Poll), επιβεβαιώνουν ότι πάμε σε μία μάχη με δύο ταχύτητες υποψηφίων. 

Την ηγεσία διεκδικούν ουσιαστικά μόνο οι τρεις, ήτοι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, με τα μονοψήφια ποσοστά που καταγράφουν διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή στο β’ γύρο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εστιάζει στο γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανταπόκριση και απήχηση σε ευρύτερο του σημερινού εκλογικού σώματος κοινό, όπερ σημαίνει ότι τον ευνοεί η αυξημένη συμμετοχή και επιπλέον μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα ότι με τη δική του ηγεσία θα προσέλθουν στο ΚΙΝΑΛ, άνθρωποι που σήμερα δεν ανήκουν στους ψηφοφόρους του. 

Αυτά τα στοιχεία τα επιβεβαιώνουν και οι τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά από την τελευταία δημοσκόπηση, όπως λένε και οι συνεργάτες του, ότι είναι πρώτος σε δημοφιλία και υπερισχύσει στο β’ γύρο, με όποιον αντίπαλο και να βρεθεί -αρκεί να περάσει ο ίδιος εκεί προφανώς. 

Ισχυρίζονται δε ότι αυτό συμβαίνει παρότι ο ευρωβουλευτής «έχει μικρότερη προβολή στα ΜΜΕ από τους δύο βασικούς του ανταγωνιστές, κάτι που δείχνει ότι η βάση της παράταξης στρέφεται αυθόρμητα προς αυτόν».

Και σημειώνουν ότι θα δικαιώνεται η επιλογή του «να μιλάει για φυγή προς τα μπρος και όχι για ανακίνηση ζητημάτων του χθες».

Η έρευνα της Metron έκανε το επιτελείο του κ. Παπανδρέου να διατυπώσει μία εκτενή ανάλυση επί των ευρημάτων και να προβάλει την άποψη ότι με βάση την υπεροχή που έχει στην παράσταση νίκης «σε όλες τις κατηγορίες ψηφοφόρων, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δηλώνουν πως δεν θα τον ψήφιζαν, αποδεικνύει πως αναγνωρίζονται τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και θεωρείται ως ο φυσικός ηγέτης της παράταξης».

Επισημαίνουν δε ότι ανάμεσα στους πολίτες που δηλώνουν ότι οπωσδήποτε θα συμμετάσχουν στις εκλογές, προηγείται ήδη ο κ. Παπανδρέου (σημείωση: με 27% έναντι 26% του Νίκου Ανδρουλάκη και 23% του Ανδρέα Λοβέρδου).

Σημειώνουν επίσης ότι «η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου προέκυψε αιφνίδια και αναπάντεχα» και έχει αποκτήσει δυναμική, παρότι μετρά λίγες μέρες, «τη στιγμή που οι άλλες υποψηφιότητες, μετρούν ήδη πολύμηνες καμπάνιες».

Και τονίζουν με νόημα και μηνύματα προς τις άλλες πλευρές τα εξής: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ακόμη και ως υποψήφιος, απογειώνει την παράταξη σε αντίθεση με τους άλλους συνυποψήφιους που η μέτρηση τους εμφανίζει ως επικρατούντες στα δίπολα της δεύτερης Κυριακής. 

Η μέτρηση αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, είναι η μόνη που υπερβαίνει την εσωκομματική διαδικασία, απευθύνεται στο πανελλήνιο και προσεταιρίζεται ευρείες λαϊκές δυνάμεις».

epirusblog.gr
5 of 5
Κίνημα Αλλαγής: Iκανοποιημένοι από τις δημοσκοπήσεις και οι 3 κύριοι διεκδικητές της ηγεσίας - Πού εστιάζουν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8406619158023067830
item