F-35: Παρουσίαση της LM στην Ελλάδα… Λόγος και για αναβαθμίσεις των F-16

Η Lockheed Martin προτείνει στην Ελλάδα το κορυφαίο μαχητικό στον κόσμο 5ης γενιάς F-35 με τιμή fly away χαμηλότερη πλέον των 80 εκ δολαρίων (περί τα 72 εκ. ευρώ) στην οποία συμπεριλαμβάνεται σύστημα αυτοπροστασίας και πλήθος ατρακτιδίων και αισθητήρων. 

Το δε κόστος πτήσης ανά ώρα στο σκέλος που αφορά την LM κυμάνετε στα 15.000 δολάρια (περίπου 13.350 ευρώ).

Οι αναφορές αυτές έγινα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του αεροσκάφους σε δημοσιογράφους από τον Ντένη Πλέσσα (αντιπρόεδρος Διεθνών Προγραμμάτων της Lockheed Martin Aeronautics). 

Η αναφορά στο κόστος πτήσης ανά ώρα όπως διευκρινίστηκε δεν συμπεριλαμβάνει κόστη που υπολογίζονται από την αμερικανική αεροπορία καθώς επίσης και το κόστος συντήρησης του κινητήρα P&W του μαχητικού.

Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του μαχητικού τα οποία χαρακτήρισε ως μοναδικά για τον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο με έμφαση στην «δυσδιακριτικότητα» όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά την χαμηλή παρατηρησιμότητα (stealth) και τη δυνατότητα σύντηξης πληροφοριών (fusion) που δίνει πρωτοποριακά πλεονεκτήματα στον πιλότο. 

Υπογράμμισε την απόλυτη διαλειτουργικότητα του συστήματος MADL με το γνωστό Link 16 που φέρει ο στόλος των F-16.

Όσον αφορά το βιομηχανικό έργο που προέκυψε από την αποβολή τα Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 ανέφερε ότι έχει απορροφηθεί από τις υπόλοιπες εταιρείες της αλυσίδας εφοδιασμού. 

Τα 6 F-35 που κατασκευάστηκαν για τη τουρκική αεροπορία θα απορροφηθούν σε πρώτη φάση από την αμερικανική αεροπορία (USAF). 

Τόνισε την σημασία της αποστολής εγγράφου με το οποίο θα διατυπώνεται επίσημα το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς (Letter of Request – LOR) για να τεθεί σε κίνηση η όλη διαδικασία και να πάρει σειρά η Ελλάδα στη γραμμή παραγωγής.

Για το φλέγον θέμα της αναβάθμισης των F-16 Block 50 ανέφερε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο και η LM αναμένει το θέμα να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής.

Πιθανή απόφαση για την αναβάθμιση των Block 50 θα δημιουργήσει περί τις 200 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ. Ανέφερε, τέλος, ότι η αναβάθμιση των 83 πλέον F-16 στη διαμόρφωση “V” εξελίσσεται καλά με απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

epirusblog.gr
5 of 5
F-35: Παρουσίαση της LM στην Ελλάδα… Λόγος και για αναβαθμίσεις των F-16
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5737772706698759678
item