e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών -Εντάσσονται στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης λογιστών-φοροτεχνικών και δικηγόρων και, μέσα στις επόμενες ημέρες, οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας, όπως αποδεικνύεται και από τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων. 

«Αυτό έγινε, προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος, καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις. 

Έτσι, θωρακίζεται το ίδιο το σύστημα απονομής, αλλά και ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων. 

Ο e-ΕΦΚΑ μερίμνησε για το αδιάβλητο των εξετάσεων, καθώς τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες ταυτοποίησης των εξεταζομένων και η μυστικότητα των θεμάτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, «από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

- Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση, ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.

- 790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στη σημερινή εξέταση και 357 ζήτησαν εξαίρεση από τη διαδικασία εξετάσεων, λόγω υποχρεώσεων, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

- Στις σημερινές εξετάσεις συμμετείχαν τελικά 547, εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179.

Τονίζεται επίσης πως οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους».

Αύριο πρόκειται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και, μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Με νεότερη ανακοίνωση θα περιγράφεται η διαδικασία επιλογής των πιστοποιημένων από τους ασφαλισμένους. 

Σε πρώτη φάση, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του δεύτερου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης για 1.200 ακόμα λογιστές και δικηγόρους.


epirusblog.gr
5 of 5
e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών -Εντάσσονται στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2371763160954100111
item