Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κρίσιμος ο Δεκέμβριος Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κρίσιμος ο Δεκέμβριος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κρίσιμος ο Δεκέμβριος

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,063%, σημειώνοντας πτώση 3,28% σε σχέση με την παρελθούσα Παρασκευή, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,301% και υποχωρεί 9,61% σε σχέση με την παρελθούσα Παρασκευή. 

Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,148%, σημειώνοντας πτώση 2,17% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγουμένης εβδομάδας.

Να σημειωθεί πως το Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα αποφασίσει σχετικά με τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων, ώστε να μην υπάρξει κάποιο σοκ από την απόσυρση της έκτακτης στήριξης. 

Η Ελλάδα, η οποία δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ως το πρώτο διάστημα του 2023, κινδυνεύει να μείνει «μετέωρη» αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με αναλύσεις η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο τα εξής:

  1. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απόρροια της πανδημίας (ΡΕΡP) θα μειώνεται σταδιακά από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.
  2. Θα εισαχθεί ένα νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) και το οποίο το ονομάζει Pandemic Transition Purchase Programme (PTPP), για να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις, καθώς έτσι θα διατηρηθεί η ευελιξία του PEPP, αλλά κυρίως θα συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών ομολόγων, καθώς τα τελευταία δεν μπορούν να ενταχθούν στο κλασικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP).
  3. Το νέο πρόγραμμα, το PTPP, θα κυμαίνεται στα 300 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει να καταστήσει το «παλιό» κλασικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) πιο ευέλικτο ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια «σοκ» δημιουργηθούν μετά το τέλος του ΡΕΡP.
  4. Το «παλιό» πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το APP, θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
  5. Οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ-TLTRO) δεν θα παραταθούν πέρα από το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά θα υπάρξουν ρυθμίσεις ευνοϊκές για τις τράπεζες. Με βάση και τα παραπάνω, η ING εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τρίτο τρίμηνο του 2023.
epirusblog.gr
5 of 5
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κρίσιμος ο Δεκέμβριος
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4916262979044617626
Σχόλια
item