Άρτα: «Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»

Ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης - Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης συνδιοργανώνουν την έκθεση «Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα».

Η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, η Άρτα, υποδέχεται για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη σ’ εκείνον.

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα - ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος - που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του.

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του.

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν - ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη -, καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Μια έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς».

ΧΟΡΗΓΟΙ της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης - Στη Γενέτειρα»


Πλατινένιος Χορηγός: ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε

Χορηγός Επικοινωνίας: MEGA

Αργυροί Χορηγοί:


Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε)

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (Π.Ε.Δ)

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας (Δ.Ε.Υ.Α.Α)

Καράλης Α.Ε

Νέα Οδός

Γκαρτζονίκας Α.Ε.Β.Ε.

Βασιλάκης Δημήτρης και ΣΙΑ Ο.Ε

Θ. Νιτσιάκος Α.Ε.Β.Ε

ΙΟΝ Α.Ε

Χορηγοί:


Ποτοποιία Γάτσιος

Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Ξενοδοχείο «Βυζαντινό»

Χορηγός Ψηφιακής Υποστήριξης:


Euronics Καραντζιάς Γεώργιος


*Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.


Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2021 - 6 Φεβρουαρίου 2022

Τόπος: Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» (Νικ. Πλαστήρα 13, Άρτα)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 -14.00 και 17.00 - 21.00

Σάββατο και Κυριακή 11.00 -19.00, Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες: τηλ. 26810 24946, www.arta.gr και www.jmoralis.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: «Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 882762639613392793
item