Θεσπρωτία: Περί του Μνημείου των Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα.... Θεσπρωτία: Περί του Μνημείου των Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα.... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Περί του Μνημείου των Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα....

Στη Θεσπρωτία ήταν σχεδόν, για να μη γράψουμε εντελώς, άγνωστο και δεν καταγράφεται, απ' όσο γνωρίζουμε, στην τοπική τουλάχιστον βιβλιογραφία το  γεγονός, για το οποίο αναγέρθηκε και αποκαλύφτηκε Μνημείο πεσόντων Υδραίων Ναυτικών στα Σύβοτα.  

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, 51 συνολικά, οι οποίοι, το 1820,  ναυτολογήθηκαν εκτάκτως από τον Οθωμανικό Στόλο, και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. 

Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε φρικτή εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της  Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.

Αυτός είναι ο λόγος, που στήθηκε το μνημείο... 

Ταυτόχρονα, όμως, μοιάζει να υποβαθμίζεται η προσπάθεια για την ανάδειξη της ναυμαχίας των Κορινθίων και των Κερκυραίων στα ανοιχτά των Συβότων, αφού και η πλατεία, η αφιερωμένη στο  ιστορικό αυτό συμβάν, μετονομάστηκε σε πλατεία Πεσόντων Υδραίων Ναυτικών, και το Θουκιδίδειο Ναυτικό Μουσείο δεν φαίνεται να ενισχύεται...

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Περί του Μνημείου των Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα....
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 7208307186290015461
Σχόλια

Τα καλύτερα

item