Κατερίνα Γερονικολού: «Η Σμύρνη μου αγαπημένη μιλάει για την ελληνική ψυχή»

Η Κατερίνα Γερονικολού συμμετέχει στην υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Η όμορφη ηθοποιός μίλησε γι' αυτή την συνεργασία και για τη σκηνή που τη δυσκόλεψε περισσότερο.

Έχεις παίξει σε πολλές ταινίες μέχρι τώρα, αλλά όχι σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια, παραγωγή στην Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει. 

Μακάρι να γίνουν και στο μέλλον τέτοιες και να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. Το να αναβιώνει η Σμύρνη της περιόδου 1916-1922 είναι έτσι κι αλλιώς συγκινητικό. 

Όταν περπάτησα στη μαρινάτου κατασκευάστηκε στο Φάληρο και έβλεπα απέναντι μου τα μαγαζιά που υπήρχαν τότε στη Σμύρνη, ένιωσα πραγματικά ότι βρίσκομαι στην προκυμαία. 

Όταν ήμασταν στην Αγιάσο, στη Μυτιλήνη, και έβλεπα έναν ολόκληρο δρόμο να έχει μετατραπεί σε παζάρι, με τούρκικη, ελληνική και αρμένικη συνοικία, και από τη μία πλευρά να πουλάνε μπαχάρια και από την άλλη οπωροκηπευτικά, ένιωσα πραγματικά ότι έχω ταξιδέψει στον χωροχρόνο. 

Έχασα την αίσθηση του γυρίσματος και νόμιζα ότι ήμουν σε μια άλλη εποχή. Για εμένα η ουσία της ταινίας δεν βρίσκεται στα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι η ταινία μιλάει για την ελληνική ψυχή. 

Αν σκεφτείς ότι εκατό χρόνια μετά ανοίγουμε την τηλεόραση και ακούμε για το μεταναστευτικό πρόβλημα, για ης τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία και δεις μετά την ταινία, δεν μπορείς παρά να ανατριχιάσεις. Διότι μπορεί να υπάρχει χρονική απόσταση, αλλά λίγα έχουν αλλάξει.

Ποια σκηνή σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Ήταν οι σκηνές της καταστροφής που γυρίστηκαν στην Αθήνα τον Αύγουστο. 

Ήμασταν σε συνθήκες καύσωνα, με χειμωνιάτικα ρούχα, γιατί αυτοί που προσπάθησαν να σωθούν φορούσαν το ένα ρούχο πάνω στο άλλο, για να βάλουν στις τσέπες ότι μπορούσαν να πάρουν από τα σπίτια τους. 

Με αφόρητη ζέστη και πάνω από 100 άτομα βοηθητικούς ηθοποιούς, ήταν λογικό να υπάρξουν λιποθυμίες. Εγώ δεν έχασα τις αισθήσεις μου, αλλά είναι ένα γύρισμα που θα θυμάμαι.

Έχεις συνηθίσει να δουλεύεις πολύ σε θέατρο και τηλεόραση. Πέρσι που όλα ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας πώς το βίωσες;

Περίμενα ότι θα μου κακοφανεί. Αλλά έκανα πολύ ωραία πράγματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ασχολήθηκα με το σπίτι, κοιμήθηκα, έκανα γυμναστική. 

Για να σου δώσω να καταλάβεις, πέρσι λίγο πριν από το lockdown είχα την ευκαιρία να πάω εκδρομή σε χειμερινό προορισμό, κάτι που δεν μπορούσα ούτε να διανοηθώ τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το διάστημα, που ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον πλανήτη, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι περνάω καλά με τον σύντροφο μου, πατάω γερά στα πόδια μου και δεν χρειάζομαι τη δουλειά μου για να με επιβεβαιώνει. 

Σίγουρα είναι πηγή έμπνευσης και με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική, αλλά μπορώ και χωρίς αυτήν. Και μόνο που δεν έβαζα ξυπνητήρι ήταν πολύ σημαντικό.

Πηγή:ΟΚ

epirusblog.gr
5 of 5
Κατερίνα Γερονικολού: «Η Σμύρνη μου αγαπημένη μιλάει για την ελληνική ψυχή»
epirusblog.gr
5 of 5
show biz 8340908075311737399
item