Εσείς γνωρίζετε γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι τα Χριστούγεννα;

Το φυτό γκι ή ιξός επιβιώνει παρασιτικά σε πολλά είδη δένδρων και ξεχωρίζει για τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς του που μοιάζουν με μαργαριτοφόρα όστρακα του βυθού των θαλασσών.

Το γκι είναι ένα φυτό που εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς. Στο γαλατικό χωριό του Αστερίξ, ο σοφός Δρυΐδης παρασκεύαζε από το γκι το παντοδύναμο μαγικό φίλτρο μέσα στο ιερό καζάνι του.

Κατά τον Μεσαίωνα το γκι θεωρήθηκε το μαγικό κλωνάρι των ερωτευμένων κι όποιοι φιληθούν κάτω από τα κλαδιά του μένουν για πάντα μαζί.

Συγκεκριμένα το έθιμο του φιλιού κάτω από γκι, πιθανόν να πηγάζει από τη Νορβηγική μυθολογία και την ιστορία της Frigg, της Σκανδιναβής θεάς του έρωτα, της γονιμότητας και προστάτιδας του γάμου.

Όταν ο γιος της Baldr ονειρεύτηκε τον επικείμενο θάνατό του, τότε η Frigg απέσπασε έναν όρκο από όλες τις δημιουργίες της στη φύση, να προσέχουν τον γιό της και να τον προφυλάξουν από το κακό.

Όμως η Frigg παρέλειψε να ζητήσει υπόσχεση από το νεαρό φυτό γκι, με αποτέλεσμα ο Baldr να σκοτωθεί από βέλος του εχθρού, φτιαγμένο από γκι.

Η καλή θεά λοιπόν για να ανακουφιστεί από τη θλίψη της, ανακήρυξε το γκι ως το σύμβολο της αγάπης, ώστε να μην προκαλέσει περισσότερο κακό.

epirusblog.gr
5 of 5
Εσείς γνωρίζετε γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι τα Χριστούγεννα;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2408447537646088462
item