Μητσοτάκης: Δεν κλείνουν οικονομία και κοινωνία, οι μη εμβολιασμένοι θα ελέγχονται περισσότερο

«Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μια πιο έγκαιρη πρόγνωση και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τη διαβεβαίωση ότι η «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της ομιλίας του στην ημερίδα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

«Το τείχος ανοσίας μετά το 6μηνο παρουσιάζει ρωγμές και πρέπει να ενισχυθεί με την τρίτη δόση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια πανδημία για τους ανεμβολιαστούς».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού και θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες 50-69 που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους».

Παράλληλα είπε ότι «από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ογκολογικές και καρδιολογικές ασθένειες».

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων.

«Δεν κλείνει κανείς», είπε και τόνισε ότι πρέπει να κοιτάμε την θετικότητα και όχι τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. 

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ ειδικά για την Θεσσαλονίκη είπε ότι είμαστε πιο έτοιμοι αυτή τη φορά.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε την ανάγκη της τρίτης δόσης σε όλους και σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει την κριτική που ασκείται για την αποστολή sms υπενθύμισης των ραντεβού για εμβολιασμό. 

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουν τέστ και οι εμβολιασμένοι δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας, ωστόσο ότι θα περιμένει την εισήγηση των ειδικών και μέχρι τότε θα πρέπει να ενταθούν τα τέστ στους μη εμβολιασμένους.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τρία πράγματα:

  • Aπό τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν
  • Oι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν
  • Όσοι δεν θωρακιστούν με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο

«Θα ζητήσω λοιπόν και πάλι από όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποία θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει αν είχαμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού», πρόσθεσε.

«Η Βουλή θέτει στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων με όπλο τον προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο. 

Είναι μια πρωτοβουλία ελπίδας για καλύτερη υγεία και θέλω να εκφράσω και πάλι την ευχή μου και να κάνω μία έκκληση σε όλα τα κόμματα, που πιστεύω ότι έχουνε επιδείξει κατά κανόνα μεγάλη υπευθυνότητα και ευαισθησία στα θέματα αυτά, να μπορέσουμε να ακούσουμε με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης, να μην κομματικοποιούμε άσκοπα μια μεγάλη εθνική μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Δεν κλείνουν οικονομία και κοινωνία, οι μη εμβολιασμένοι θα ελέγχονται περισσότερο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2283040199479109685
item