Κοινωνικό μέρισμα: Πριν τα Χριστούγεννα η καταβολή του – Νέες διευκρινίσεις Σκυλακάκη

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό μέρισμα να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα και τον χριστουγεννιάτικο μποναμά σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενεργούς υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης τα επιδόματα θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα διευκρινίζοντας ότι δικαιούχοι είναι και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη και πάλι βέβαια αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ξεκαθάρισε, επίσης, σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους ότι το εισοδηματικό κριτήρια των 7.200 ευρώ αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα για τους υγειονομικούς, είπε ότι θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του, όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό συμπληρώνοντας πως εξαιρούνται όσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας,

Για το κοινωνικό μέρισμα στα άτομα με αναπηρία ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα το λάβουν όσοι παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ εφόσον πληρούν βέβαια τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε, τέλος, ότι μπορεί να υπάρχουν αδικίες, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των μέτρων και κατά συνέπεια διόρθωση των αδικιών.

Τα «ψιλά γράμματα» του κοινωνικού μερίσματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Όπως υπογραμμίζει ο Δικηγόρος-Εργατολόγος κ. Διονύσης Τεμπονέρας που μίλησε στo Newsbmb.gr, υπάρχουν και τα «ψιλά γράμματα» της ειδικής ενίσχυσης, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συγκεκριμένα:

1. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται. Έτσι, συνταξιούχος με ένα ακίνητο ως πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό στο χωριό, κινδυνεύει να μείνει εκτός καταβολών.

2. Κίνδυνος απώλειας του έκτακτου επιδόματος υπάρχει και από τα τεκμήρια, αν και ισχύει έκπτωση 30% στα τεκμήρια για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Κινητές αξίες, οχήματα, σκάφη κλπ. δύναται να προκαλέσουν απώλεια της έκτακτης ενίσχυσης.

3. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί να υποβάλλουν αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει τα ποσά σύνταξης των δικαιούχων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους, που θα λάβουν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους.

4.Συνταξιούχοι με πολλαπλά δικαιώματα (σύνταξη θανάτου και γήρατος) εφόσον ξεπερνούν το πλαφόν των 600 ευρώ, στο άθροισμα των συντάξεων, θα βρίσκονται εκτός βοηθήματος.

5. Το επίδομα όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ενίσχυσης το 2020, δεν θα υπόκειται κανενός είδους κατάσχεση, για οφειλές σε τρίτους ή στο Δημόσιο, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα υποστεί κρατήσεις ή αν θα υπόκειται σε οπουδήποτε είδους φορολόγηση, αν δηλαδή τα 250 ευρώ, θα είναι καθαρά ή όχι. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ποσό να είναι «καθαρό».

6. Την ενίσχυση θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανασφαλίστων υπερήλικών του ΟΠΕΚΑ καθόσον η παροχή που λαμβάνουν είναι μικρότερη του πλαφόν (είναι 360 ευρώ) και πληρούν ήδη τα περιουσιακά κριτήρια που θα θέτει ο νόμος.

7. Την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες δεδομένου ότι οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ, δεν ξεπερνούν τα 450 ευρώ.

8. Επίσης ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν η προσαύξηση των 50 ευρώ θα έχει κάποιο «κόφτη» για τα εξαρτώμενη μέλη.

Για παράδειγμα: συνταξιούχοι που τυγχάνουν πολύτεκνοι ή έχουν περισσότερα ανάπηρα μέλη της οικογένειας που τους βαρύνουν φορολογικά, μένει να διευκρινιστεί, αν θα λάβουν τις προσαυξήσεις για όλα τα προστατευόμενα μέλη.

9. Κρίσιμο είναι επίσης να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με εκείνους τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν παροχές από το εξωτερικό. Η εξαγγελία κινείται στην κατεύθυνση του αποκλεισμού για όσους λαμβάνουν παροχές που στο άθροισμά τους με την ελληνική σύνταξη, ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά μήνα.

10. Τέλος σημαντικό είναι να διευκρινιστεί αν το ποσό των 600 ευρώ περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα για να διαπιστωθεί αν αρκετοί συνταξιούχοι θα χάσουν την ειδική οικονομική ενίσχυση.

epirusblog.gr
5 of 5
Κοινωνικό μέρισμα: Πριν τα Χριστούγεννα η καταβολή του – Νέες διευκρινίσεις Σκυλακάκη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 840762283481018927
item