Με το...μυστρί στο χέρι! Έρχεται "τσουνάμι" κατασκευαστικών έργων από τις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας

Και στο βάθος τα νησιά μας.. Οι ΗΠΑ πριν στεγνώσει το μελάνι υπογραφής της Συμφωνίας με την Ελλάδα "ρίχνουν χρήμα" στη χώρα μας.

Μόλις χθές έπεσαν οι τελικές πλήν όμως πολύ ουσιαστικές υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και οι ΗΠΑ επισφραγίζοντας την συμφωνία των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ η Εφαρμοστική Διευθέτηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Αυτή υπεγράφη εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ από τον  Διευθυντής της Διεύθυνσης Δ3 του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο  Νικόλαο Χολέβα και εκ μέρους της US European Command (EUCOM) από τον  Υποδιευθυντή του J5/8 Ταξίαρχο Nicholas A. Gentile

Η Εφαρμοστική Διευθέτηση είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού προβλέπει την την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η υπογραφή της Εφαρμοστικής Διεύθυνσης πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από την MDCA, θα συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας των κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο Χωρών στον Ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον  βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαλειτουργικότητας τους.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Επί της ουσίας , σημαίνει άμεση χρηματοδότηση κατασκευής των έργων, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση θέσεων εργασίας σε διάφορες εδαφικές περιοχές της Ελλάδας, μετακίνηση και εγκατάσταση  προσωπικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας , με τόνωση ταυτόχρονα των τοπικών οικονομιών, καλλιέργεια ανάπτυξης φιλικών και διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των Αμερικανών στρατιωτικών, εφελκυσμό περισσότερων Αμερικανών τουριστών φίλων και συγγενών των διαμενόντων στη χώρα μας, γνωριμία από τους φίλους και συμμάχους Αμερικανούς των σπάνιων ομορφιών της  Πατρίδας μας  και κατακόρυφη αύξηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη χώρα μας στο εξωτερικό είναι όσοι εκ των ξένων υπηκόων ζούν στην Ελλάδα μας, μεταφέροντας στους ομοεθνείς τους τα θετικά  αλλά και τα  αρνητικά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς είναι τουλάχιστον πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη διάρκεια είναι προφανές ότι επιτρέπει στη συμφωνία να μην εξαρτάται από τη συγκυρία της στιγμής στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής και προσδίδει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στη δέσμευσή τους να επενδύσουν γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά δεν μας βάζουν στο «ίδιο καλάθι».

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν πτοούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δε διστάζουν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα.

Αλεξανδρούπολη (λιμάνι- ελικόπτερα) -Σούδα (Ναύσταθμος) -Λιτόχωρο (πεδίο βολής)-Βόλος (πεζοναύτες και ελικόπτερα)-Λάρισα (αεροπορική βάση), συγκαταλέγονται στις περιοχές που θα "πέσει" αμερικανικό χρήμα για βελτίωση-συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών και κατασκευή νέων.

Η Αλεξανδρούπολη χάρη στο λιμάνι της, την ασφάλεια λόγω απόστασης από τη Μαύρη θάλασσα και τον ρωσικό στόλο, και τους κάθετους οδικούς και σιδηροδρομικούς της άξονες προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ταχεία προώθηση αμερικανικών δυνάμεων και μέσων στην κατεύθυνση  Μ.Ανατολή-Ελλάδα-Ανατολική Ευρώπη και αντίθετα με ασφάλεια.

Οπωσδήποτε σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη και η βάση της Σούδας, ενώ παράλληλα απαιτείται και η αεροπορική υποστήριξη τόσο με μαχητικά αεροσκάφη όσο και με ελικόπτερα για τα οποία επελέγη η Θεσσαλία ως περιοχή στη μέση από Σούδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου για εκτέλεση βολών και ασκήσεων των σταθμευμένων στη χώρα μας αμερικανικών δυνάμεων.

Η επιλογή του Ναύσταθμου της Σούδας, στη συνέχεια  του "τουρκο-λιβυκού μνημονίου" και των προκλήσεων της Τουρκίας στη ΝΑ μεσόγειο, ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα στην εν λόγω  περιοχή καίριας σημασίας για την χώρα μας.

Επιμελώς οι ΗΠΑ αποφεύγουν να δημιουργήσουν βάσεις στην παρούσα φάση  στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν οι ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να κλείσουν τελείως την πόρτα στην Τουρκία κλείνοντας το μάτι στην αντιπολίτευση που είναι πάρα πολύ πιθανόν αν πάμε σε εκλογές να νικήσεις τον Ερντογάν.

Η συμφωνία  ωστόσο επιτρέπει την επέκταση του αμερικανικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένων άλλων νησιών, στο μέλλον, αφού  δεν αποκλείει την μελλοντική αμερικανική παρουσία στα ελληνικά νησιά, πέραν της Κρήτης.

Αντιθέτως, υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη συμφωνία για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις.

Στην παρούσα συγκυρία, η αμερικανική πλευρά, για λόγους στρατηγικούς που αφορούν τις αμερικανικές γεωγραφικές επιλογές γενικότερα, αλλά και για οικονομικούς λόγους, δεν επιθυμούσε, στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία, να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές.

Τίποτα δεν εμποδίζει την αναθεώρηση της συμφωνίας με την αύξηση των τοποθεσιών, εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες.

Κλείνουμε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν. Είναι πρός όφελος της χώρας μας να πειστεί η Ουάσιγκτον στη συνέχει να δημιουργήσει βάσεις της σε ακριτικά νησιά μας στο Αιγαίο διασφαλίζοντας ακόμη περισσότερο τα σύνορα και την εδαφική μας ακεραιότητα έναντι της Τουρκίας.

Το γεγονός της ταχείας χρηματοδότησης και έναρξης των εργασιών από πλευράς ΗΠΑ, καταδεικνύει την ανησυχία τους απέναντι στον απρόβλεπτο και επιθετικό Ερντογάν και στα τρελά οράματά του για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

epirusblog.gr
5 of 5
Με το...μυστρί στο χέρι! Έρχεται "τσουνάμι" κατασκευαστικών έργων από τις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2522064624985465430
item