Έκπληξη στη Βουλγαρία: Το κόμμα του… Χάρβαρντ νικητής στις εκλογές Έκπληξη στη Βουλγαρία: Το κόμμα του… Χάρβαρντ νικητής στις εκλογές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Έκπληξη στη Βουλγαρία: Το κόμμα του… Χάρβαρντ νικητής στις εκλογές

Ένα νέο, κεντρώο αντισυστημικό κόμμα, που ίδρυσαν πριν από λίγους μήνες δύο επιχειρηματίες και απόφοιτοι του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, αναδεικνύεται σε νέο παίκτη του πολιτικού σκηνικού στη Σόφια. Σύνθημά τους, η καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία πλήρωσε ο Μπορίσοφ.

Εν μέσω φονικής πανδημίας –η Βουλγαρία είναι μακράν η χειρότερα πληττόμενη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού– και με το πολιτικό σύστημα σε πλήρη απαξίωση, οι Βούλγαροι ψήφισαν αντισυστημικά, έστω και με ψήφο στο πολιτικό Κέντρο και όχι στα άκρα.

Ύστερα από τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή –τις τρίτες μέσα στο 2021!– ένα νέο, κεντρώο κόμμα, με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναδείχθηκε πρώτο. Βουλγαρία: 

Στις κάλπες για τρίτη φορά από τον Απρίλιο – αβέβαιο το αποτέλεσμα Πατήστε εδώ Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από την κεντρική εκλογική επιτροπή με καταμετρημένο το 42% των ψηφοδελτίων, το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, συγκεντρώνοντας το 26% των ψήφων. 

Πρόκειται για ένα κόμμα που ίδρυσαν πριν από λίγους μήνες δύο επιχειρηματίες, απόφοιτοι του Χάρβαρντ, ο Ασέν Βασίλεφ και ο Κίριλ Πέτκοφ. Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έρχεται δεύτερο με 21,4% των ψήφων. 

Τα πολυάριθμα σκάνδαλα διαφθοράς που στιγμάτισαν την υπερδεκαετή θητεία του στην πρωθυπουργία φαίνεται πως κόστισαν στον Μπορίσοφ και συνέβαλαν στην ανάδειξη μιας νέας πολιτικής δύναμης. 

Όπως ανέφερε το Euronews, ο Κίριλ Πέτκοφ είπε: «Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Θα βάλουμε την καρδιά και την ψυχή μας στο να μπει η Βουλγαρία σε αυτόν τον νέο δρόμο και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η χώρα μας να έχει μια κανονική κυβέρνηση συνασπισμού. 

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και έχουμε υπ’ όψιν αυτή μας την ευθύνη».

Οι πολίτες της Βουλγαρίας ψήφισαν επίσης την Κυριακή και για την εκλογή προέδρου.

Ο απερχόμενος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος επίσης έγινε γνωστός για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, επικράτησε στον πρώτο γύρο, ωστόσο το αν θα ανανεώσει ή όχι τη θητεία του θα κριθεί οριστικά στον δεύτερο γύρο, στις 21 Νοεμβρίου. 

Εν όψει της έναρξης των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, οι πολίτες στη Βουλγαρία θεωρούν προτεραιότητα τη διαχείριση της πανδημίας. 

epirusblog.gr
5 of 5
Έκπληξη στη Βουλγαρία: Το κόμμα του… Χάρβαρντ νικητής στις εκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3838186567377431381
Σχόλια

Τα καλύτερα

item