Άρτα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στον Καταρράκτη Άρτας

Την περασμένη Κυριακή (31/10) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας, τον Οκτώβριο του 1943, και της πυρπόλησης του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης.

Στην μνήμη των θυμάτων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, η πρώην Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Ψαθάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βορείων Τζουμέρκων, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καταρράκτη Αθανάσιος Σαλαμούρας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας Δημήτριος Φλώρος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητα των εν Αθήναις Καταρρακτινών Ιωάννης Σκούτας και ο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Τσαμάκος» Κωνσταντίνος Καρέζος. Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κα Αικατερίνη Ριζάκη.

Χαιρετισμός Δημάρχου Χρήστου Χασιάκου


Καλημέρα σε όλους σας. Σας ευχαριστώ πολύ που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των Θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας, τον Οκτώβριο του 1943, και της πυρπόλησης του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ, που μας τιμούν με την παρουσία τους, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κο Γεώργιο Στύλιο, την πρώην Υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Άρτας κα Όλγα Γεροβασίλη, τον Αντιπεριφερειάρχη κο Βασίλειο Ψαθά, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και τους Εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Γιατί κάθε χρόνο βρισκόμαστε στον Ιερό αυτό χώρο; Βρισκόμαστε για να τιμήσουμε τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας, για να διατηρηθεί η μνήμη των γεγονότων του Οκτωβρίου του 1943 και για να μεταφέρεται από γενεά σε γενεά.

Η διατήρηση της μνήμης εκφράζει τιμή σε όσους έχασαν την ζωή τους αντιστεκόμενοι στον κατακτητή, σεβασμό σε όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας και διαμορφώνει την κοινή μας ταυτότητα. Παράλληλα ενισχύεται η πεποίθησή μας, ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και η πυρπόληση των σπιτιών μας είναι το τίμημα της αντίστασης στον κατακτητή και του αγώνα για την ελευθερία.


Όλα τα χωριά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων γνώρισαν και υπέστησαν την Ναζιστική θηριωδία. Από τα 2900 σπίτια που υπήρχαν τότε τα 900 (περίπου το 30%) κατεστράφησαν ολοσχερώς και περίπου 250 σπίτια (περίπου το 10%) έπαθαν μερική καταστροφή. Η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, ας είναι εκδήλωση για όλα τα θύματα.

Τα σπίτια ξανακτίστηκαν, οι πληγές επουλώθησαν, η ελευθερία μας ανεκτήθη και εμείς ας αγωνιστούμε για ένα καλύτερο σήμερα και για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στον Καταρράκτη Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5870429905818141920
item