Μην φάτε το ρύζι της προηγούμενης ημέρας - Δεν είναι πάντα ασφαλές Μην φάτε το ρύζι της προηγούμενης ημέρας - Δεν είναι πάντα ασφαλές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μην φάτε το ρύζι της προηγούμενης ημέρας - Δεν είναι πάντα ασφαλές

Το ρύζι είναι ένα βασικό συνοδευτικό σε αρκετά γεύματά μας, όμως μπορεί να μην είναι πάντα ασφαλές να το καταναλώνετε ξαναζεσταμένο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση υπολειμμάτων ρυζιού μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση εάν δεν αποθηκευτεί ή ξαναζεσταθεί σωστά.

Γιατί δεν κάνει να τρώτε το ρύζι ξαναζεσταμένο

Σύμφωνα με την Δρ. Tamika Sims, διευθύντρια επικοινωνίας τεχνολογίας τροφίμων στο Ίδρυμα International Food Information Council, το ρύζι μπορεί να περιέχει ένα επιβλαβές βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus, με τα σπόρια του να παράγουν μια τοξίνη όταν το φαγητό μένει έξω σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό.

Όσο περισσότερο το ρύζι μένει έξω, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να σας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πόνο στο στομάχι, έμετο και διάρροια. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά το ρύζι σας τοποθετώντας το στο ψυγείο λίγο μετά το μαγείρεμά του. «Μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα του φαγητού τα υπολείμματα πρέπει να καταψύχονται», επεσήμανε η Sims.

Πώς να αποθηκεύσετε και να ξαναζεστάνετε με ασφάλεια το ρύζι που έχει απομείνει

Ωστόσο, μπορεί να μην αρκεί απλώς να το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Το Real Simple λέει ότι το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να φυλάσσεται στους 4,4 βαθμούς Κελσίου και πρέπει να απορριφθεί μετά από 3- 4 ημέρες. 

Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο να αποθηκεύετε το ρύζι σας σε ρηχά δοχεία όσο είναι ακόμα ζεστό. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Όταν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το ρύζι που σας έχει απομείνει, μπορείτε είτε να το ψήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να το τηγανίσετε. 

Εάν αποφασίσετε να ζεστάνετε το ρύζι σας στο φούρνο μικροκυμάτων, φροντίστε να προσθέσετε 1- 2 κουταλιές της σούπας νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το ρύζι θα αχνίσει ξανά ενώ ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων για 3- 4 λεπτά.

Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι στον ατμό, με τη διαφορά ότι η εσωτερική του θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 73 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, εάν θέλετε να τηγανίσετε το ρύζι σας θα πρέπει να το μαγειρέψετε σε ένα τηγάνι ή ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας λίγο λάδι. Πριν το σερβίρετε, θα πρέπει να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία για να βεβαιωθείτε ότι είναι πάνω από 73 βαθμούς Κελσίου.

epirusblog.gr
5 of 5
Μην φάτε το ρύζι της προηγούμενης ημέρας - Δεν είναι πάντα ασφαλές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1967926176314522619
Σχόλια

Τα καλύτερα

item