Πρέβεζα: Απομακρύνθηκε η βόμβα από την οδό Δ. Μπάλκου στην Πρέβεζα Πρέβεζα: Απομακρύνθηκε η βόμβα από την οδό Δ. Μπάλκου στην Πρέβεζα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Απομακρύνθηκε η βόμβα από την οδό Δ. Μπάλκου στην Πρέβεζα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η "επιχείρηση" απομάκρυνσης μιας βόμβας, απομεινάρι των βομβαρδισμών που έπληξαν την Πρέβεζας στον πόλεμο του 40, από την οδό Δ. Μπάλκου.

Η βόμβα είχε εντοπιστεί πριν αρκετά χρόνια, είχε αφαιρεθεί ο πυροκροτητής της και είχε τσιμεντωθεί χωρίς όμως να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα οι περίοικοι να ζουν με τον φόβο μήπως κάποια στιγμή η βόμβα "ενεργοποιηθεί".

Χθες όμως και έπειτα από εργασίες το πολεμικό υλικό εντοπίστηκε

Έτσι λοιπόν, άνδρες του Τάγματος του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), με την συνδρομή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και των τοπικών αρχών μετέφεραν την βόμβα σε ασφαλές σημείο προκειμένου να την εξουδετερώσουν, ενώ οι περίοικοι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια του και η περιοχή είχε αποκλειστεί.

Αμέσως μετά της Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα, στα τέλη Οκτωβρίου 1940, η Πρέβεζα δέχθηκε βομβαρδισμούς από Ιταλικά αεροπλάνα με σκοπό να εμποδίσουν τη μεταφορά εφοδίων από το λιμάνι προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Υπολογίζεται ότι έγιναν σχεδόν εκατό αεροπορικές επιδρομές με πολλές καταστροφές σε κτίρια και αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.

Ένα από τα κτίρια που υπέστη ζημιές ήταν το Οθωμανικό τέμενος Εσκί Τζαμί, στο οποίο τότε στεγαζόταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πρέβεζας. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί της πόλης συνεχίστηκαν τόσο από τη γερμανική αεροπορία όσο και από τη συμμαχική κατά τη διάρκεια της κατοχής.

ΦΩΤΟ :Harry Gouvas
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Απομακρύνθηκε η βόμβα από την οδό Δ. Μπάλκου στην Πρέβεζα
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7409922098526727918
Σχόλια

Τα καλύτερα

item