Άρτα: Με τιμές ήρωα επιστρέφουν από την Κύπρο τα οστά του Άρτινού συνταγματάρχη Κων/νου Κόκκα

Με τιμές ηρώων επιστρέφουν στην Ελλάδα τα οστά επτά Ελλήνων που σκοτώθηκαν στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα...
Τα οστά παραδόθηκαν σε συγγενείς τους που έφτασαν από την Ελλάδα, από περιοχές όπως η Καρδίτσα, η Νέα Ιωνία, η Ηλεία και το Διδυμότειχο. Κάποιες από τις λειψανοθήκες είχαν μόνο πολύ μικρά κομμάτια λειψάνων, ό,τι μπορούσε να ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA, όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος".

Τα έξι από τα επτά παλικάρια που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ χάθηκαν στις μάχες του στρατοπέδου της Δύναμης και ο έβδομος επέβαινε στο Νοράτλας "Νίκη 4" που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο στη Λευκωσία. 
Πρόκειται για τους Συνταγματάρχες Κωνσταντίνο Κόκκα και Νικόλαο Γιαννακόπουλο και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θωμά Κουκούλη, Χαράλαμπο Καραγκούνη, Δημήτριο Βελώνα, Δημήτριο Θανόπουλο και Χριστόδουλο Δοϊτσίδη που ήταν στο Νοράτλας.

Η τελετή παράδοσης των οστών και το τρισάγιο έγινε παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας. 
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και παρόντες ήταν η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο Επίσκοπος Καρπασίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, ο ΥΠΑΜ, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, ο Πρέσβης της Ελλάδας και εκπρόσωποι κομμάτων.

Στους συγγενείς των ηρώων απονεμήθηκαν μετάλλια.

"Δεν γνώρισα το χάδι του"
Picture
Στην Κύπρο, προκειμένου να παραλάβει τα οστά του εδώ και 47 χρόνια αγνοούμενου πατέρα της, βρίσκεται η Ελένη Κόκκα κόρη του Αρτινού Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κόκκα, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα μεταξύ των επτά ταυτοποιημένων αγνοουμένων, που τα ίχνη τους χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr αισθάνεται συγκινημένη καθώς ένα κύκλος που παρέμενε ανοιχτός για δεκαετίες και έμοιαζε με πληγή ανοιχτή κλείνει οριστικά.

«Εδώ και λίγες ώρες είμαστε στην Κύπρο. Μας πήγαν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο να μας δείξουν το σημείο όπου έγιναν οι ανασκαφές, που βρέθηκαν τα οστά, πως συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν για αναγνώριση και περαιτέρω εξετάσεις σε εργαστήρια στην Αμερική. 
Θα μας παραδώσουν και την ανθρωπολογική ιατρική έκθεση, όπου θα υπογράψουμε το πιστοποιητικό και θα παραλάβουμε τα οστά», λέει.

«Αισθάνομαι βαθιά συγκινημένη γιατί αναγνωρίστηκε αυτό που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζαμε, πως ο πατέρας μου έφυγε μαχόμενος και πως έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδας.
Το γεγονός πως βρέθηκαν τα οστά του μαρτυρούν την όλη αλήθεια κι έτσι κλείνει ο κύκλος που είχαμε εδώ και 47χρόνια ανοιχτό μέσα μας. Αν δεν σου πουν κάτι συνεχίζεις να ελπίζεις, αγνοούμενος μεν αλλά ελπίζεις», προσθέτει.

Τα οστά του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κόκκα δεν βρέθηκαν σε κάποιο ομαδικό τάφο, αλλά στο σημείο όπου έπεσε νεκρός, στο Κιόνελι το χωριό της επαρχίας της Λευκωσίας όπου ξεκίνησε η μεγάλη μάχη.

«Θα παραλάβουμε μικρό μέρος των οστών διότι στο σημείο που βρέθηκαν υπάρχει ποτάμι με αποτέλεσμα από τις υπερχειλίσεις πολλά κομμάτια να έχουν μετακινηθεί σε άλλα σημεία. Τα οστά βρέθηκαν στο χωριό Κιόνελι στην αντιαρματική τάφρο ή αλλιώς στο χαντάκι “Τσινάρ”, όπου έγινε η μάχη στις 20 προς 21 Ιουλίου του 1974. 
Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μια μαρτυρία που έλεγε πως ο πατέρας μου βλήθηκε θανάσιμα αλλά χωρίς πειστήρια. Οι άδειες για τις ανασκαφές ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια διότι όλες αυτές οι εκτάσεις ανήκαν σε ιδιώτες. 
Έτυχε και κάποιος βρήκε ένα ίχνος οστού κι έτσι αποφάσισαν να ξετυλίξουν το κουφάρι. Έσκαψαν σε μεγάλη απόσταση διότι έβρισκαν διάφορα διάσπαρτα κομμάτια. 
Τελικά από τις μαρτυρίες που είχαν και τις έρευνες εντόπισαν δυο σκελετούς ανδρών του πατέρα μου και του Ανθυπασπιστή Θωμά Κουκούλη», επισημαίνει η κυρία Κόκκα.

Για την οικογένεια Κόκκα ο εντοπισμός των οστών του πατέρα ήταν σκοπός ζωής. «Νιώθουμε μεγάλη τιμή για τον πατέρα μας, για την λεβεντιά του, το ήθος που υπέδειξε, την αυτοθυσία του, ήταν παλικάρι 37 ετών. 
Πριν χρόνια στα στοιχεία που είχε δώσει η μητέρα μου ήταν πως φορούσε συνεχώς την βέρα του και ένα ρολόι. 
Βρέθηκε ένα ρολόι το βγάλαμε φωτογραφία και πιστεύω πως η μητέρα μου ίσως το αναγνωρίσει γιατί ήμουν μικρή τότε και δεν θυμάμαι. 
Βρέθηκαν επίσης πόρπες από ζώνες, κουμπιά από χιτώνια, κάλτσες που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν. Όλα βρέθηκαν διάσπαρτα, ενώ πολλά αλλοιώθηκαν», αναφέρει η κόρη του Συνταγματάρχη.

«Δεν γνώρισα το χάδι του, δεν άκουσα την φωνή του, την μορφή του, αλλά με φτάνει η αγάπη του για την πατρίδα. 
Η αδελφή μου θυμάται κάτι, αλλά όχι και πολλά. Η μητέρα μου θυμάται τα πάντα. Από το 2019 μας ενημέρωσαν εμάς τις κόρες του πως κάτι έχουν βρει και στην μητέρα μου το είπαμε σιγά σιγά. 
Αυτό που θέλαμε να γίνει τόσα χρόνια τελικά έγινε. Ήταν χρέος μας όλο αυτό. Κάποιοι ίσως ν αρνήθηκαν να έρθουν γιατί είναι ψυχοφθόρο, αλλά εμείς πάντα λέγαμε πως έπρεπε να βρεθεί, να επαναπατριστεί και να ταφεί όπως του αξίζει στον τόπο του», προσθέτει συγκινημένη.

Η εξέταση DNA αποκάλυψε την αλήθεια. «Είχαν έρθει μέλη της ερευνητικής προσπάθειας από το 2010 και πήραν απ όλους μας δείγματα DNA. 
Από εμένα, την αδελφή μου, την μαμά μου, από την αδελφή του και δυο ξαδέλφια του και βρέθηκε τελικά πως εκείνος ήταν. 
Η ταφή του θα γίνει με το νέο έτος στην πατρίδα του στο Πέτα Άρτας με όλες τις τιμές, με την δήμαρχο Ροζίνα Σκουφά Βαβέτση να έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σε λίγο διάστημα θα παραλάβουμε το ξίφος του», καταλήγει.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Με τιμές ήρωα επιστρέφουν από την Κύπρο τα οστά του Άρτινού συνταγματάρχη Κων/νου Κόκκα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1534326904747318179
item