Διατραπεζικές συναλλαγές δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας μέσω της ΔΙΑΣ

Διατραπεζικές συναλλαγές άνω των 320 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας, υπολογίζεται ότι θα περάσουν το 2021 από τα συστήματα της ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο και γενική διευθύντρια του εθνικού φορέα εκκαθάρισης συναλλαγών που αποτελεί μέρος του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος μαζί με τις τράπεζες, κυρία Σταυρούλα Καμπουρίδου, η πανδημία δεν έπληξε τη δραστηριότητα των πληρωμών. 

«Τα έσοδα του κλάδου των πληρωμών παγκόσμια θα ανέλθουν το 2020 στο 1,5 τρις δολάρια., ξεπερνώντας το έσοδο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας την ίδια χρονιά. Το 2030 αναμένεται να φτάσουν τα τρία τρισ. δολάρια

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι οι πληρωμές είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα δυναμικός, με ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ομιλίας της στο συνέδριο «CEO Initiative», για να προσθέσει: «Στην Ελλάδα, παρότι το 2020 η μεταβολή των ηλεκτρονικών πληρωμών ήταν οριακή σε σχέση με το 2019, εφέτος παρατηρούμε πολύ μεγάλη αύξηση. 

Το 1ο δεκάμηνο του 2021 είδαμε στη ΔΙΑΣ αύξηση των συναλλαγών κατά περίπου 16% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, με τους κλάδους των στοιχηματικών, εταιρειών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών να ξεχωρίζουν».

Τα προϊόντα που έχει δημιουργήσει η ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τις τράπεζες αφορούν κυρίως στη μεταφορά χρημάτων από IBAN σε ΙΒΑΝ, δηλαδή από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ το προϊόν που ξεχώρισε εφέτος είναι το «IRIS» και έχει τις εξής εφαρμογές: μεταφορά χρημάτων μεταξύ δύο φυσικών προσώπων με τη χρήση κινητού (απαιτείται μόνον ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου) ή πληρωμή σε επαγγελματία/μικρή επιχείρηση με χρήση ΑΦΜ ή αριθμό κινητού ή QRCode και τοIRISecommerce για αγορές από ηλεκτρονικό κατάστημα με το πάτημα ενός κουμπιού στο eshop.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως εταιρεία τεχνολογίας και σε συνεργασία με το οικοσύστημα των μελών μας, των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, είναι να δώσουμε στους πολίτες εργαλεία για να κάνουν τις πληρωμές τους εύκολα, άμεσα και με ασφάλεια και να ανταλλάξουν χρήματα τόσο εύκολα και διαισθητικά όσο εύκολα στέλνει κανείς ένα WhatsApp μήνυμα

Έχουμε πλέον όλοι, και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, συνηθίσει να επικοινωνούμε άμεσα και αυτό θέλουμε να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως οι πληρωμές», εξήγησε η κυρία Καμπουρίδου.

Όπως τόνισε, το 1ο δεκάμηνο του 2021 παρατηρείται αύξηση 150% στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων μέσω του IRIS σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ στο IRISecommerce, δηλαδή στις πληρωμές στο ηλεκτρονικό κατάστημα με το πάτημα του ‘κουμπιού’ IRIS, καταγράφεται αύξηση περίπου 100%. 

«Παράλληλα, βλέπουμε τους πολίτες, αντί να στήνονται στην ουρά για να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, να σκανάρουν το QRCode που βρίσκεται πάνω στον λογαριασμό. 

Η πανδημία βοήθησε μία μεγάλη μερίδα πολιτών να εξοικειωθεί με τη λειτουργία του QRCode – μία μέθοδος πληρωμών που σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία, είναι απολύτως διαδεδομένος», σχολίασε η επικεφαλής της ΔΙΑΣ και κατέληξε: «Αυτό που επιδιώκουμε, από τη δική μας πλευρά, είναι όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προσθέσουν το QRCode στους λογαριασμούς, ώστε οι πελάτες τους να πληρώνουν μόνο με ένα ‘tap’ μέσα από το mobilebanking τους. 

Με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε μάθει να τα κάνουμε όλα πολύ γρήγορα και εύκολα και το όραμά μας είναι την ίδια εμπειρία να φέρουμε και στον τομέα των πληρωμών».

epirusblog.gr
5 of 5
Διατραπεζικές συναλλαγές δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας μέσω της ΔΙΑΣ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5846124198471833324
item