Κορωνοϊός: Η Σιγκαπούρη σταματά να καλύπτει τις δαπάνες νοσηλείας των ανεμβολίαστων Κορωνοϊός: Η Σιγκαπούρη σταματά να καλύπτει τις δαπάνες νοσηλείας των ανεμβολίαστων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η Σιγκαπούρη σταματά να καλύπτει τις δαπάνες νοσηλείας των ανεμβολίαστων

Η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλότατη εμβολιαστική κάλυψη, αφού το 85% έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και ένα 18% και ενισχυτικές.

Η κυβέρνηση της πόλης-κράτους με την αυστηρή πολιτική έναντι των παραβιάσεων των υγειονομικών κανόνων, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν θα καλύπτει πλέον τα έξοδα νοσηλείας των «ανεμβολίαστων κατ’ επιλογήν», που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο ποσοστό νέων κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Σιγκαπούρη. 

«Σ’ αυτή τη συγκυρία οι ανεμβολίαστοι αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα εκείνων που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και συμβάλλουν δυσανάλογα στο φορτίο που σηκώνουν οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Έτσι η κυβέρνηση περνά πλέον τον λογαριασμό των δαπανών νοσηλείας στους πολίτες της Σιγκαπούρης, τους μόνιμους κατοίκους και τους κατόχους μακροχρόνιας άδειας εργασίας που νοσούν με Covid-19, εκτός κι αν διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό λίγο μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό. 

Θα συνεχίσει, όμως, να καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας για την Covid-19 για άτομα που δεν είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο (δηλαδή παιδιά κάτω των 12 ετών και εκείνους που αδυνατούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας), αλλά και για εκείνα που θα έχουν εμβολιαστεί μερικώς έως τις 31 Δεκεμβρίου, δίνοντάς τους έτσι χρόνο να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Το επιτυχημένο μοντέλο του ΕΣΥ της Σιγκαπούρης

Η Σιγκαπούρη θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην υφήλιο. Έκθεση που δημοσιεύτηκε προ τετραετίας στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lanced κατέταξε την πόλη-κράτος πρώτη μεταξύ των 188 χωρών στις προσπάθειες για να πετύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία και τους οποίους έχει θέσει ο ΟΗΕ για το 2030.

Το μοντέλο της Σιγκαπούρης, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικοποιημένες ιατρικές υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη εμβολιασμένοι μπορεί να έχουν ήδη κάλυψη εάν νοσήσουν με Covid-19. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, περίπου το ένα τρίτο των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη είναι ιδιωτικές, ενώ στη Σιγκαπούρη συμβαίνει το αντίθετο, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times.

Πέραν τούτου, οι εργαζόμενοι στη Σιγκαπούρη υποχρεούνται να καταθέτουν μέρος των μισθών τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου υγείας, στους οποίους οι εργαζόμενοι καλούνται επίσης να συνεισφέρουν βάσει διαφορετικών κριτηρίων. 

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι λογαριασμοί για τους μη εμβολιασμένους θα εξακολουθούν να «υποστηρίζονται ιδιαίτερα και θα επιδοτούνται υψηλά», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ονγκ Γιε Κουνγκ. «Τα νοσοκομεία θα προτιμούσαν, ειλικρινά, να μη χρεώνουν καθόλου αυτούς τους ασθενείς. 

Αλλά πρέπει να στείλουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα για να παροτρύνουμε όλους να εμβολιαστούν εάν είναι επιλέξιμοι», υπογράμμισε.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε περίπου 91.000 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες, το 98,7% των οποίων αφορούσε σε ασυμπτωματικά ή ήπια κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Από τις 7 Νοεμβρίου, 1.725 άτομα νοσηλεύτηκαν με τον ιό, εκ των οποίων οι 301 χρειάστηκαν οξυγόνο, οι 62 βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση στην εντατική και οι 67 είναι βαριά άρρωστοι και διασωληνωμένοι. 

Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Σιγκαπούρης αγγίζει το 68,5%. Στις αρχές της πανδημίας η Σιγκαπούρη βασίστηκε σε εκτεταμένη επιτήρηση, ιχνηλάτηση επαφών και αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης για να διατηρήσει σε χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να χαλαρώνει ορισμένα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία.


epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: Η Σιγκαπούρη σταματά να καλύπτει τις δαπάνες νοσηλείας των ανεμβολίαστων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3743938426551959919
Σχόλια

Τα καλύτερα

item