Αφγανιστάν: Πούλησε την 9χρονη κόρη του σε 55χρονο για ένα κομμάτι ψωμί -Η τραγική ιστορία της μικρής Παρβάνα

Η σκηνή ραγίζει καρδιές: Ένας πατέρας στο Αφγανιστάν αναγκάζεται να πουλήσει την εννιάχρονη κόρη του για νύφη σε έναν 55χρονο για ένα κομμάτι ψωμί.

Η μικρή Παρβάνα Μαλίκ ένα ένα από τα εκατοντάδες κορίτσια που πωλούν οι οικογένειές τους σε πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Ο άντρας της Παρβάνα λέει ότι είναι 55 ετών, αλλά για εκείνη είναι «ένας γέρος» με λευκά φρύδια και πυκνή λευκή γενειάδα, όπως είπε στο CNN. 

Kαθώς τη σέρνει από το χέρι ο άνδρας της, ο Κορμπάν, ο πατέρας της τον εκλιπαρεί με δάκρυα στα μάτια: «Αυτή είναι η νύφη σου τώρα. Φρόντισέ την. Είσαι υπεύθυνος γι’ αυτήν, μην τη χτυπήσεις».

Η οικογένεια Mαλίκ λέει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να πουλήσουν την Παρβάνα για κάπου 2.200 δολάρια. Πριν λίγο καιρό, άλλωστε, είχαν πουλήσει και την 12χρονη αδελφή της για να γλιτώσουν από τη λιμοκτονία. 

Εδώ και τέσσερα χρόνια η οικογένεια ζει σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη βορειοδυτική επαρχεία Μπαντζίς του Αφγανιστάν και επιβιώνουν με ανθρωπιστική βοήθεια και τα πενιχρά ποσά που κερδίζουν με μικροδουλειές. 

Η κατάστασή τους, ωστόσο, επιδεινώθηκε αφότου κατέλαβαν οι Ταλιμπάν την εξουσία και η αφγανική οικονομία ουσιαστικά καταρρέει.

«Ο πατέρας μου με πούλησε επειδή δεν έχουμε ψωμί, ρύζι ή αλεύρι. Με πούλησε σε έναν γέρο», λέει η Παρβάνα στο αμερικανικό δίκτυο. Η μικρή ήλπιζε να αλλάξει τη γνώμη των γονιών της γιατί δεν ήθελε να εγκαταλείψει την οικογένειά της και τα όνειρά της να γίνει δασκάλα όταν θα μεγαλώσει, αλλά μάταια. 

Όταν έφθασαν στην εξώπορτα, η Παρβάνα στύλωσε τα πόδια της προσπαθώντας να ξεφύγει από τα χέρια του άνδρα της, αλλά εκείνος την έσυρε μέχρι το αυτοκίνητο για να αναχωρήσουν για το νέο της σπίτι, μπροστά στα μάτια του αβοήθητου πατέρα της.

H στιγμή που η Παρβάνα εγκαταλείπει το πατρικό της, συνοδεία του 55χρονου άνδρα της / Φωτογραφία: CNN

Ο Αμπντούλ Μαλίκ, ο πατέρας της μικρής, δηλώνει συντετριμμένος από τις ενοχές που πούλησε την κόρη του κι ότι έχει χάσει τον ύπνο του. Προσπαθούσε πολύ καιρό να βρει δουλειά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από συγγενείς του. 

Η γυναίκα του ζητιάνευε τρόφιμα από άλλους γείτονες στον καταυλισμό. «Είμαστε οκτώ μέλη στην οικογένεια. 

Αναγκάστηκα να την πουλήσω για να επιζήσουμε οι υπόλοιποι», λέει στο CNN. Όμως τα χρήματα που πήρε, θα συντηρήσουν την οικογένειά του για λίγους μόνον μήνες προτού αναγκαστούν να βρουν μια νέα λύση για να μην πεθάνουν από την πείνα.

Η αξία του αφγανικού νομίσματος έχει καταρρεύσει, ενώ το κόστος των βασικών αγαθών έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των ελλείψεων. Έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα προειδοποίησε για επικίνδυνη μείωση των τροφίμων στο Αφγανιστάν. 

Περιουσιακά στοιχεία της χώρας είναι επί του παρόντος δεσμευμένα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ η βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς έχει προς το παρόν μπει στον πάγο. 

Αυτή την περίοδο το ένα τρίτο των Αφγανών ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και περισσότερα από 3 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών απειλούνται από υποσιτισμό τους επόμενους μήνες. 

Η δεινή οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των οικογενειών που πωλούν τα παιδιά τους, μια πρακτική που είναι παράνομη στη χώρα για παιδιά κάτω των 15 ετών, αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές αγροτικές περιοχές.


epirusblog.gr
5 of 5
Αφγανιστάν: Πούλησε την 9χρονη κόρη του σε 55χρονο για ένα κομμάτι ψωμί -Η τραγική ιστορία της μικρής Παρβάνα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7154428030826999040
item