Δίνουμε €290 εκατ. στην εστίαση, στόχος να κάνουμε Γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά, είπε ο Γεωργιάδης στους επαγγελματίες

Στην πλατεία Συντάγματος όπου και συνάντησε τους ανθρώπους από την εστίαση οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της σημερινής τους γενικής απεργίας, κατέβηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ο ίδιος δημοσιοποίησε μέσω Facebook συνομίλησε μαζί τους και, παρά τις αποδοκιμασίες,  απάντησε σε ερωτήματά τους. «Όταν υπάρχει καλή διάθεση και καλοπιστία όλα λύνονται», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως στην Ελλάδα ακολουθείται ένα πιο ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων με «διαβατήριο» για την εστίαση τα rapid test την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και περισσότερες χώρες τους αποκλείουν. «Είμαστε από τους ήπιους», είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Στην συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας για τους ελέγχους που κάνουν οι καταστηματάρχες είπε πως είναι αναγκαίοι γιατί χωρίς αυτούς, θα αυξηθούν οι παραβάσεις. 

Εάν συμβεί αυτό, είπε, θα αυξηθεί η πανδημία, και αν γίνει αυτό θα πρέπει να πάρουμε χειρότερα μέτρα, τόνισε χαρακτηριστικά. «Ολο το πράγμα αυτό έχει μία λογική, να πέσει ο ιός. Όλοι είμαστε εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως οι προϋποθέσεις ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εγκρίσεις γίνονται από ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο είναι αδιάβλητο.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους και τα μέτρα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Μακάρι να μην βάζαμε κανένα μέτρο. Όμως, αν δεν βάλουμε κανένα μέτρο και σε εσάς, δεν θα κάνουμε στο τέλος κανένα έλεγχο. Ποιος ο στόχος μου ως υπουργός εμπορίου: Να κάνουμε Γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. 

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε την άνοδο της πανδημίας», ενώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου τόνισε ότι «συνολικά θα πληρώσουμε 296 εκατομμύρια. Δεν είναι ότι δεν έχουμε δώσει, να είμαστε δίκαιοι».

Δείτε βίντεο από την συζήτηση με του ανθρώπους στην εστίαση:

Δείτε την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Από νωρίς στις πλατείες και στους δρόμους όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, το μόνο που αντικρίζει κανείς, είναι κατεβασμένα ρολά. 


Τα αιτήματα για την απεργία είναι:

      Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • estiasti_apergia4
estiasti_apergia3
estiasti_apergia2
estiasti_apergia5

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία ΣυντάγματοςΠρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις φαίνεται είχαν οι επαγγελματίες στην επαρχία, όπου η συμμετοχή στην απεργία  εκτιμάται ότι κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Στην 

«Η Περιφέρεια θα δώσει σίγουρα τον τόνο μιας και είναι πιο εύκολο να ληφθεί μία συλλογική απόφαση σε πιο κλειστές κοινωνίες. 

Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν επωφελήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απ’ το απρόσμενα θετικό τουριστικό ρεύμα, άρα πολύς κόσμος είναι ήδη στο όριο», σημειώνει στο newmoney.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων. (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς. 

Δεν ακολουθούν οι αλυσίδες

Παρ’ όλα αυτά ήδη υπάρχει ένα σημαντικό «ρήγμα» μεταξύ των επαγγελματιών αφού οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης και καφέ εμφανίζονται απρόθυμες να κλείσουν τα καταστήματα τους θεωρώντας ότι το κόστος θα είναι μεγάλο. 

Διαμήνυσαν, ωστόσο, πως πέραν του ιδιόκτητου δικτύου, οι franchisees είναι ελεύθεροι να λάβουν μόνοι τους την απόφαση για συμμετοχή ή όχι. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο καταστήματα με την ίδια δημοφιλή «ταμπέλα» να είναι κλειστά σε κάποια περιοχή και σε άλλη πάλι να είναι ανοιχτά!

«Η ΕΠΟΕΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο για να δώσει γραμμή. Κάθε επιχείρηση κρίνει και πράττει αναλόγως. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι μεγάλες αλυσίδες δεν είναι εύκολο να κλείσουν», λέει στο newmoney.gr ο γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ.) κ. Γιάννης Λιάρος.

Χθες το απόγευμα η ΕΠΟΕΣ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσο και τον ΓΓ του υπ. Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση, τη θέση αλλά και τις προτάσεις των αλυσίδων της οργανωμένης εστίασης.

«Πρώτα απ’ όλα αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μία παρέμβαση στο ζήτημα των ενοικίων, που είχε βοηθήσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα. 

Έπειτα είναι το ΦΠΑ που θεωρούμε ότι μία μείωση του θα έλυνε πολλά ζητήματα λόγω και των πιέσεων που δεχόμαστε απ’ τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας αλλά και του ενεργειακού κόστους. 

Επίσης ζητάμε τη μείωση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και επέκταση της λειτουργίας εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης που δόθηκε μέσω του ΕΣΠΑ. 

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, ζητάμε τη μετάθεση κατά ένα έτος, όπως έκαναν κι άλλες χώρες, της ενεργοποίησης του ειδικού Τέλους για τα πλαστικά μίας χρήσης που είναι δρομολογημένο να ξεκινήσει 1/1/2022. Το τελευταίο μαζί με τα ενοίκια νομίζουμε ότι μπορεί να τα ικανοποιήσει η κυβέρνηση και θα αποτελέσει μία καλή βάση», σημειώνει ο κ. Λιάρος.

Τα μηνύματα της κυβέρνησης στη σύσκεψη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση θα απαντήσει σε κάθε μία απ’ τις προτάσεις ως το τέλος της εβδομάδας. 

Ωστόσο φρόντισε να διαμηνύσει δια στόματος τόσο του κ. Γεωργιάδη όσο και του κ. Σκέρτσου ότι αφενός δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση ΦΠΑ ενώ στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους η κρατική επιδότηση διευρύνθηκε και στη μεσαία Τάση, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει βοήθεια και στις επιχειρήσεις. 

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να χορηγηθούν τα αδιάθετα Κεφάλαια απ’ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την εστίαση αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία εκτιμάται ότι φθάνουν τα 160 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα της εστίασης και άλλα 90 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων). 

Κάτι όμως που θα κριθεί αφενός απ’ το εάν η Κομισιόν δώσει τελικά το πράσινο φως για παράταση του έκτακτου προγράμματος κρατικής βοήθειας ως τον Ιούνιο του 2022 (σσ λήγει στο τέλος του 2021) και κατόπιν φυσικά σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού. 

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν αδιάθετα στο πρόγραμμα της εστίασης μιας και περίπου το 30% των 40.000 επιχειρήσεων που είχαν αιτηθεί της επιδότησης, παρουσίαζαν πτώση τζίρου μικρότερη του 30% σε σύγκριση με το 2019, που αποτελούσε και βασικό όρο.

Οι επαγγελματίες πάντως τόσο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη όσο και τις προάλλες κατά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών – θεσμικών φορέων του κλάδου με τον πρωθυπουργό υπογράμμισαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι αφενός με μία κατακόρυφη πτώση της κίνησης τις πρώτες ημέρες ενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων ως και κατά 30% αλλά και πίεσης λόγω των ανατιμήσεων.

Ουρές για ένα… καφέ take away λόγω της απεργίας στην εστίαση

Ουρές σε καταστήματα take away και αρτοζαχαροπλαστεία για ένα… καφέ σχηματίζονται από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι λόγω της απεργίας στην εστίαση προσπαθούν να βρουν λύσεις.

ake
jh

Το 24ωρο λουκέτο στην εστίαση τηρήθηκε από την πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ορισμένοι επιχειρηματίες προτίμησαν να ανεβάσουν τα ρολά και να λειτουργήσουν για τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οπότε και παρουσιάζεται η περισσότερη κινητικότητα στην «καρδιά» της πόλης.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, καθώς και απλοί περαστικοί, σχηματίζουν ουρές έξω από ορισμένα καταστήματα εστίασης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις -λόγω αυξημένου αριθμού πελατών- αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και στον δρόμο.

Λάρισα: Η πόλη του καφέ έμεινε χωρίς… cafe

Ένα τεράστιο ποσοστό των ιδιοκτητών καφέ, εστιατορίων και γενικά καταστημάτων της εστίασης έβαλε «λουκέτο» σήμερα συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στην εστίαση, όπου λαμβάνει μέρος και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ).

larisa2

larisa3

larisa3

larisa4


epirusblog.gr
5 of 5
Δίνουμε €290 εκατ. στην εστίαση, στόχος να κάνουμε Γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά, είπε ο Γεωργιάδης στους επαγγελματίες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7186350181919934968
item