Γιάννενα: Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Τραϊκάπης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολεως Ιωαννίνων, με θέμα «Η προσφορά των Ιερών Μονών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και η συμβολή αυτών στην Απελευθέρωση». 


Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «τα Μοναστήρια σαν προπύργια, στρατιωτικές βάσεις, Εθνικά Κάστρα, ορμητήρια των καπεταναίων, πρόχειρα ιατρεία, νοσοκομεία για τους τραυματίες, τα ασφαλέστερα καταγώγια των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, οι «φαεινοί αστέρες», που δόξασαν το στερέωμα της Εκκλησίας και σκόρπισαν σε κάθε Ελληνική γωνιά τα φώτα της Ελληνικής παιδείας, διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο, όχι μόνον κατά την πνευματική προετοιμασία των υποδούλων Ελλήνων, αλλά και κατά την διεξαγωγή του αγώνα του 1821».


Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6203836962690524916
item