Ανεβαίνει από τα 18 στα 27 ευρώ η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα - Μόνιμος Μηχανισμός για τις ανατιμήσεις Ανεβαίνει από τα 18 στα 27 ευρώ η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα - Μόνιμος Μηχανισμός για τις ανατιμήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ανεβαίνει από τα 18 στα 27 ευρώ η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα - Μόνιμος Μηχανισμός για τις ανατιμήσεις

Θέμα ημερών χαρακτηρίζονται οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση της «ασπίδας» απέναντι στις αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο με δεδομένο ότι το ράλι φυσικού αερίου - τιμών ρύπων - ηλεκτρικού ρεύματος δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα, ένας Μόνιμος Μηχανισμός θα λειτουργεί ως αμορτισέρ για τα νοικοκυριά. 

Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να κινείται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ/ MWh, είναι προφανές ότι η επιδότηση των λογαριασμών με 18 ευρώ/μήνα, δεν μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις κι αυτό είχε γίνει σαφές στο οικονομικό επιτελείο από τα μέσα του περασμένου μήνα, όταν το κοντέρ «κοκκίνιζε» σε καθημερινή βάση. 


Πότε θα ενεργοποιηθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός επιδότησης νοικοκυριών

Πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού στις 19 του μήνα, αναμένεται η επικαιροποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και πιθανότατα του φυσικού αερίου. Η σύνδεση τους, άλλωστε, δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι η εικόνα θα αλλάξει στον ορατό ορίζοντα. 

Η αύξηση της οριζόντιας επιδότησης από τα 18 ευρώ στα 25-27 ευρώ είναι αυτήν τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο και σύμφωνα με πληροφορίες θα καλύψει το τρέχον χρονικό διάστημα, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Αν απαιτηθεί παράταση της «ομπρέλας» προστασίας στο α’ 3μηνο του 2022 ή και παραπέρα -όπως όλα δείχνουν- εκεί θα ενεργοποιηθεί ο υπό διαμόρφωση Μόνιμος Μηχανισμός. 

Ο Μηχανισμός αυτός δεν θα χρειάζεται κάποια υπουργική απόφαση για να λειτουργήσει, καθώς θα ενεργοποιείται αυτομάτως με ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος θα σταθμίζει τις τάσεις κυρίως στην τιμή του φυσικού αερίου και των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.  

Ο Μηχανισμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης -αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν «ενέσεις» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό- και θα έχει ως στόχο την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν αυτή η προστασία θα είναι οριζόντια, όπως γίνεται τώρα με τη μηνιαία επιδότηση των λογαριασμών ή αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να προστατεύονται οι ευάλωτοι.

Τα μοντέλα ανάλυσης «φωτογραφίζουν» διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 94 ευρώ ως τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ για τις τιμές ρύπων η προβολή δείχνει περαιτέρω αύξηση πάνω από τα 73 ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου! 

Από τη μια, αυτό σημαίνει ότι ο «κουμπαράς» του Ταμείου Μετάβασης θα έχει πόρους, από την άλλη είναι προφανές το ύψος των επιβαρύνσεων, που απειλούν τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο το φυσικό αέριο θα έχει τον πρώτο λόγο στο ενεργειακό μίγμα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος -όπως συμβαίνει τώρα- η χονδρική τιμή του ρεύματος θα διατηρείται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, όπου σήμερα το φυσικό αέριο θα καλύψει σχεδόν το 45% του ενεργειακού μίγματος, η τιμή εκκαθάρισης υπολογίζεται στα 217,08 ευρώ/ MWh. Με αυτό το δεδομένο, οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός των επόμενων τριών ετών, χαρακτηρίζονται «κλειδί». epirusblog.gr
5 of 5
Ανεβαίνει από τα 18 στα 27 ευρώ η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα - Μόνιμος Μηχανισμός για τις ανατιμήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7994285535747380024
Σχόλια
item