ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσκαλεί 110 χώρες στην ψηφιακή Σύνοδο για τη δημοκρατία -Ηχηρές απουσίες, Κίνα και Τουρκία δεν προσκλήθηκαν ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσκαλεί 110 χώρες στην ψηφιακή Σύνοδο για τη δημοκρατία -Ηχηρές απουσίες, Κίνα και Τουρκία δεν προσκλήθηκαν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσκαλεί 110 χώρες στην ψηφιακή Σύνοδο για τη δημοκρατία -Ηχηρές απουσίες, Κίνα και Τουρκία δεν προσκλήθηκαν

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τους ηγέτες περίπου 110 χωρών να συμμετάσχουν στην ψηφιακή Σύνοδο που θα οργανώσει τον Δεκέμβριο για τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά με τις απουσίες να είναι ηχηρές.

Στις χώρες που προσκλήθηκαν από τον Μπάιντεν βρίσκονται επίσης και το Ιράκ, η Ινδία και το Πακιστάν, σύμφωνα με κατάλογο που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ηχηρές απουσίες -Δεν έλαβαν πρόσκληση Κίνα και Τουρκία

Απουσιάζει από τον κατάλογο η Κίνα, βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, αντίθετα με την Ταϊβάν, γεγονός που αναμφίβολα θα προκαλέσει οργή στο Πεκίνο. Απουσιάζει επίσης πλέον η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO.

Στη Μέση Ανατολή, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ προσκλήθηκαν στην ψηφιακή σύνοδο, με οικοδεσπότη τον Αμερικανό πρόεδρο, που θα διεξαχθεί την 9η και τη 10η Δεκεμβρίου. Αραβικές χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον –Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– λείπουν από τον κατάλογο.

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε πάντως τη Βραζιλία, όπου κυβερνά ο ακροδεξιός, πολύ αμφιλεγόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία θα αντιπροσωπευθεί, παρά τις συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις με τις Βρυξέλλες για το κράτος του δικαίου. Η Ουγγαρία του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δεν προσκλήθηκε.

Στην Αφρική, η ΛΔ Κονγκό, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και ο Νίγηρας συγκαταλέγονται στα κράτη που προσκλήθηκαν<

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσκαλεί 110 χώρες στην ψηφιακή Σύνοδο για τη δημοκρατία -Ηχηρές απουσίες, Κίνα και Τουρκία δεν προσκλήθηκαν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7931804928195331249
Σχόλια
item