Πολεμικό Ναυτικό: Η αναγκαία προσθήκη των VL MICA NG στο ελληνικό οπλοστάσιο συνδυαστικά με την ναυπήγηση των Gowind και τους Aster 30

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι πραγματική κοσμογονία για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Εκτός από την απόφαση απόκτησης 3 + 1 Belh@rra, υπάρχει και η διαπραγμάτευση για την προμήθεια 3 + 1 GoWind. 

Το κύριο αντιαεροπορικό όπλο των Belh@rra είναι τα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster-30, ενώ των GoWind τα βλήματα VL MICA NG. Για τους Aster-30 έχουμε ήδη δημοσιεύσει σχετικό άρθρο.

Το παρόν άρθρο είναι μια σύντομη παρουσίαση του VL MICA NG, ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο, μαζί με τις GoWind. Να σημειωθεί ότι το βλήμα MICA δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε υπηρεσία από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000-5.

Στα τέλη του 2018, η MBDA ανακοινώνει πως ξεκινά την ανάπτυξη του ενός βελτιωμένου βλήματος του VL MICA NG. Σύμφωνα με την εταιρεία το βλήμα θα είναι διαθέσιμο από το 2026. To βλήμα VL MICA NG αντιπροσωπεύει τη τελευταία τεχνολογική γενιά στη κατηγορία των βλημάτων μέσης ακτίνας.

Η νέα έκδοση VL MICA NG προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης στόχων με μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα, όπως είναι τα UAV και τα μικρά αεροσκάφη. 

Επιπλέον, μπορεί να εμπλέκει και τυπικούς στόχους όπως αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα, πυραύλους τεχνολογίας Cruise, κατευθυνόμενα πυρομαχικά (Precision-guided munition) και βλήματα κατά πλοίων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. 

Ο πύραυλος MICA NG άρχισε να αναπτύσσεται το 2018, με σκοπό να εξοπλίσει τα Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας. Παρότι οι εξωτερικές διαστάσεις του MICA είναι παρόμοιες με τον MICA NG, ο εσωτερικός σχεδιασμός διαφοροποιείται αρκετά. Ο MICA NG ενσωματώνει είτε υπέρυθρο ερευνητή (IR : Infra-Red), είτε ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων (RF : Radio Frequency).



Στην έκδοση IR το βλήμα καθοδηγείται παθητικά και επιτρέπει ελάχιστους τρόπους αντιμετώπισης. 

Ο μικρότερος όγκος ηλεκτρονικών συστημάτων επιτρέπει στον MICA NG να μεταφέρει κινητήρα με μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου, άρα και μεγαλύτερη εμβέλεια. Στην έκδοση επιφανείας-αέρος, ο MICA NG θα μπορεί να προσβάλει στόχους σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων. To VL MICA NG είναι ένα κορυφαίο αντιαεροπορικό σύστημα τελευταία τεχνολογίας, κατηγορίας μέσου βεληνεκούς.

Από προγενέστερη παρουσίαση της MBDA στο DefenceReview.gr μας είχε αναφερθεί επανειλημμένα πως η εγκατάσταση, ενσωμάτωση και ολοκλήρωση του VL MICA είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση.

Οι VL MICA NG φέρονται σε συγκεκριμένους εκτοξευτές της MBDA με την ονομασία CLA (Autonomous Launcher Container).

Σε συνδυασμό με τα βλήματα Aster-30 και τα συστήματα εγγύς προστασίας RAM, θα συγκροτήσουν μια πυκνή αεράμυνα για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εναέριων απειλών.

Από τακτικής και επιχειρησιακής πλευράς τα κύρια και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα των VL MICA NG είναι πως πρόκειται για βλήματα αυτόνομης καθοδήγησης προς τον στόχο (της φιλοσοφίας «fire and forget»), με πολύ υψηλό ρυθμό βολής και κυρίως μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονες επιθέσεις κορεσμού κατά των πλοίων.



Επίσης, οι VL MICA NG φέρουν εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά και διαθέτουν αξιοζήλευτες κινηματικές επιδόσεις λόγω του ότι πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη σχεδίαση. Διακρίνονται για τη μεγάλη No Escape Zone (NEZ) καθώς και το υψηλό Pk (Probability Kill).

Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε πως η συνήθης τακτική για την εμπλοκή εναέριων στόχων υψηλών επιδόσεων όπως τα μαχητικά είναι δύο βλήματα ανά στόχο τόσο για τους ESSM όσο και για τους SM-2. Στις νεότερες εκδόσεις των προαναφερθέντων όπλων όπως των ESSM Block II και SM-2 Block IIIC ενεργού καθοδήγησης ενδεχομένως να μην ισχύει. 

Απεναντίας, στη περίπτωση των γαλλικών βλημάτων τόσο των Aster όσο και των VL MICA κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τον κανόνα. Αμφότερα τα βλήματα διακρίνονται για την υψηλή ευελιξία τους κατά τη τερματική φάση εμπλοκής του στόχου.

Σε γενικές γραμμές για να το θέσουμε όσο πιο επιγραμματικά γίνεται δύο είναι οι κύριες τακτικές για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών. Η πρώτη αναφέρεται ως shoot-shoot δηλαδή βολή δύο βλημάτων ανά στόχο και η δεύτερη ως shoot-look-shoot αναλόγως δηλαδή της επιτυχίας του πρώτου βλήματος εκτοξεύεται και δεύτερο. Όλα αυτά βέβαια είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως της τακτικής κατάστασης.

Ασφαλώς όσο νεότερης γενιάς, σχεδίασης και φιλοσοφίας είναι τα βλήματα τόσο πιο εύκολη η εμπλοκή του στόχου αφού τα βλήματα εκτός της ακτίνας, διακρίνονται για την αντοχή τους στα αντίμετρα, τις ικανότητες ελιγμών, τις φορτίσεις G κτλ.



Δεδομένου ότι τα πλοία του ΠΝ επιχειρούν σε κοινές ομάδες μάχης πλοίων οι VL MICA NG θα μπορούν να δρουν συνδυαστικά με τους Aster 30 στα πλαίσια συνεργατικών εμπλοκών. Για τις συνεργατικές εμπλοκές θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανάλυση και τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι FDI HN στο ΠΝ.

Είναι κοινός τόπος πως η εμπειρία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της ΠΑ με τα γαλλικά βλήματα MICA IR/ EM των Mirage 2000-5 Mk2 είναι εξαιρετική. 

Παρά το γεγονός πως τα αμερικανικά βλήματα αέρος – αέρος AMRAAM C7 αναφέρονται με μεγάλη ονομαστική εμβέλεια, εντούτοις στη πράξη η εμπειρία των Ιπταμένων της ΠΑ δεν επιβεβαιώνει τη παραπάνω θέση. 

Η μέση εμβέλεια εμπλοκής στόχων με τα προαναφερθέντα βλήματα σε βολές beyond- visual- range (BVR) κυμαίνεται περί τα 20 με 30 ναυτικά μίλια ώστε να υπάρχει σημαντική πιθανότητα κατάρριψης του στόχου.

Αντιθέτως, τα γαλλικά MICA IR/ EM μπορεί να υστερούν σε μέγιστη ονομαστική ακτίνα αλλά η πράξη μέσα από ασκήσεις της ΠΑ η εμπειρία έχει δείξει πως η πραγματική ακτίνα εμπλοκής στόχων είναι εγγύτερα της μέγιστης εμβέλειας. 

Για τις επιδόσεις τους ξεχωρίζουν οι πλήρως παθητικοί MICA IR που διακρίνονται για τη φονικότητα τους. Τόσο για το ΠΝ όσο και για τη ΠΑ θεωρείται ως αδήριτη ανάγκη η απόκτηση βλημάτων MICA NG.

epirusblog.gr
5 of 5
Πολεμικό Ναυτικό: Η αναγκαία προσθήκη των VL MICA NG στο ελληνικό οπλοστάσιο συνδυαστικά με την ναυπήγηση των Gowind και τους Aster 30
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8222825307059160791
item