ΑΠΑΙΤΗΣΗ UNESCO: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά η Unesco αποφάσισε να ζητήσει και δεν συστήνει απλώς επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα. Και καλεί την βρετανική κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. 

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Νέας Υόρκης, χάρη στις συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) εξέδωσε για πρώτη φορά Απόφαση (Decision) και όχι μόνο Σύσταση (Recommendation), σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Με την Απόφαση (22.COM 17), η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα στην 22η Σύνοδο της Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναγνωρίζεται το δίκαιο αίτημα της χώρας μας και για πρώτη φορά καλείται το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. 

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναδεικνύεται ο διακυβερνητικός χαρακτήρας του ζητήματος και ασκείται πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να ασχοληθεί η ίδια με το ζήτημα, το οποίο μέχρι σήμερα υποβαθμιζόταν από τη βρετανική πλευρά ως μια διαφορά αρμοδιότητας κατ’ αποκλειστικότητα μόνον του Βρετανικού Μουσείου.

Με την απόφαση αναγνωρίζονται οι ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Τα περισσότερα Κράτη δε υποστήριξαν με θέρμη το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος. 

Το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες των διπλωματικών και νομικών του στελεχών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης, κατάφερε μέσω της Ειδικής Νομικής του Υπηρεσίας να θέσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα και να ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής να υιοθετήσουν πλέον μια Απόφαση με ισχυρή διατύπωση.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συζητείται διαρκώς στην Επιτροπή από το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, χωρίς όμως συγκεκριμένο αποτέλεσμα λόγω των αλλεπάλληλων αρνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει σε διάλογο. 

Υπενθυμίζεται ότι η αίθουσα που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο παραμένει κλειστή από τις αρχές του 2020, καθώς έχει υποστεί φθορές από εισροή υδάτων.

ΠΗΓΗ: HE

epirusblog.gr
5 of 5
ΑΠΑΙΤΗΣΗ UNESCO: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4490813576391129415
item