Γιάννενα: SOS Για Την Κατάσταση Στα Ειδικά Σχολεία


Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων – Κηδεμόνων Τ. Τόκας

«Τραγική» είναι η κατάσταση σύμφωνα με την Ένωση Γονέων Κηδεμόνων στα σχολεία του ΣΑΠ (Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο).

Ο πρόεδρος της Ένωσης  κ. Τάσος Τόκας απευθυνόμενος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητάει λύσεις καθώς δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη χώρων αλλά και από τις συνθήκες ειδικά την περίοδο της πανδημίας που απαιτείται απόσταση και καλός αερισμός αντί για συγκέντρωση παιδιών.

Ο κ. Τόκας μίλησε για διπλασιασμό του μαθητικού πληθυσμού, σε συνδυασμό με το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων που  έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, που «θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, που στην πλειοψηφία τους έχουν πολλαπλές αναπηρίες» καλώντας όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης γίνεται αναφορά στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής όπου παρά το αίτημα να ληφθούν μέτρα για τα παιδιά δεν υπήρξε καμία ευαισθητοποίηση από πλευράς του αρμόδιου αντιδημάρχου: «Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, είτε δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος του προβλήματος αυτή τη στιγμή με τα σχολεία του ΣΑΠ, είτε επιχειρούν να «κουκουλώσουν» ένα οξύτατο πρόβλημα, το οποίο παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. 

Όπως διαπιστώνεται από τα έγγραφα του σχολείου και της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο μαθητικός πληθυσμός των σχολείων του ΣΑΠ (Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό) διπλασιάστηκε φέτος. 

Εκεί λοιπόν που δεν χωρούσε ο μισός (σημερινός) πληθυσμός, τώρα καλείται να χωρέσει ο διπλάσιος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και …ο Χότζας του γνωστού ανέκδοτου θα σήκωνε τα χέρια» αναφέρεται.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος στο «σήριαλ» της μεταστέγασης των Ειδικών Σχολείων του ΣΑΠ (και του 1ου Νηπιαγωγείου στη συνέχεια) στο παλιό Χατζηκώστα. «Βλέπουμε την ανέγερση ενός σχολείου που διεκδικεί (ως προς τον τρόπο και χρόνο αποπεράτωσης) τη «δόξα» του …γεφυριού της Άρτας. 

Πραγματικά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αισιοδοξία του Αντιδημάρχου ότι οι απαιτούμενες εργασίες «θα τελειώσουν σύντομα». 

Ακόμη και αν αύριο τελείωναν οι οικοδομικές εργασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας για να καταστεί ο χώρος λειτουργικός (μετακόμιση, τοποθέτηση παιδαγωγικών υλικών, θεραπευτικών συσκευών  κλπ). 

Όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστούν 2-3 μήνες για να γίνουν όλα τα απαιτούμενα και να μετακομίσει το σχολείο, δεν θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να λειτουργήσει το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο ΣΑΠ με παιδαγωγικούς όρους, με υγιεινή και ασφάλεια, τους επόμενους μήνες; Πώς μπορούν να κάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, το εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό του ΣΑΠ, μέσα σε 60τμ, στα οποία συνυπάρχουν ταυτόχρονα 30 άτομα;  Αν συμβεί το οποιοδήποτε ατύχημα (πράγμα πολύ πιθανό), ποιος θα έχει την ευθύνη;» καταλήγει η ανακοίνωση ενώ ο κ. Τόκας αιτείται εκ νέου να υπάρξει παραχώρηση των χώρων από την ΕΛΕΠΑ ώστε μέχρι να γίνει η μεταστέγαση να υπάρχει στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: SOS Για Την Κατάσταση Στα Ειδικά Σχολεία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1695858697834513198
item