SOS εκπέμπει η Βόρεια Ελλάδα: Σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζεται από τη Λάρισα και πάνω

Η διάδοση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς μόνο την τελευταία ημέρα 475 από τα συνολικά 1.165 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στις περιφερειακές ενότητες του βόρειου τμήματος της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας με τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα την Κυριακή, η ΠΕ της συμπρωτεύουσας ήταν η μόνη στον πίνακα του ΕΟΔΥ με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων, που άγγιξαν τα 195 περιστατικά.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τον αριθμό μολύνσεων στη Λάρισα (80 κρούσματα σήμερα), η οποία συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές σε επίπεδο 4 (κόκκινο) στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης, τότε σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα την τελευταία ημέρα αφορά στις περιοχές που ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριακή 03 Οκτωβρίου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 3 Οκτωμβρίου, συνολικά 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 31 ακόμα θάνατοι από τον ιό, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 332 πλέον. Εξ αυτών, 298 είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα

Βάσει του επιδημιολογικού χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.

Πιέζεται το ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 56 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 306 στις απλές κλίνες Covid, ενώ πάνω από το 95% αφορά σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Την ίδια ώρα, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 57 και στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 241.

Στο σύνολο της επικράτειας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν 163 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, ενώ τα εξιτήρια περιορίστηκαν σε 125. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 69,2%.

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη και περιοχές στη Β. Ελλάδα

Οι ειδικοί θέλοντας να φρενάρουν την διασπορά αποφάσισαν να τεθούν μέτρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων στις Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς τέθηκαν εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. 

Το πρώτο βράδυ του μίνι lockdown, η Θεσσαλονίκη ήταν έρημη πόλη, καθώς από τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί, ενώ όλη την ημέρα ισχύ η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βατόπουλος: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή κατάσταση»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε το πρωί της Κυριακής στο OPEN, πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να μπορέσει να προστατευτεί και πως τα «όπλα» μας είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας, το εμβόλιο και τα τεστ.

«Αυτή τη στιγμή στα 5 εκατ. εμβολιασμούς έχουμε μία, δυο σοβαρές παρενέργειες, αλλά στα 10 εκατομμύρια πληθυσμού πλησιάζουμε τους 15.000 νεκρούς. Είναι συντριπτικά τα νούμερα» είπε ο καθηγητής.

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή κατάσταση» είπε ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με την εικόνα στη βόρεια Ελλάδα. «Να υπενθυμίσω ότι έχουμε τρία όπλα, που είναι το εμβόλιο προφανώς, τα μέτρα ατομικής προστασία που δεν πρέπει να τα υποβαθμίζουμε και είναι και τα τεστ αντιγόνου» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν τη συμβολή των εμβολίων

Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής φαρμακολογίας Α. Γραβάνης εξήγησε πως ο χρόνος που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ενδεχομένως να είναι στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν, 41 φορές πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία και 57 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβιώσουν» είπε ο κ. Γραβάνης αναφερόμενος σε στοιχεία από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η Πορτογαλία με 85% πλήρως εμβολιασμένους, η Γερμανία με κοντά στο 68% πλήρως εμβολιασμένους έχουν ανά εκατομμύριο κατοίκους η πρώτη, 2 νεκρούς και η δεύτερη 4. Αντίθετα η Βουλγαρία και η Ρουμανία που έχουν 28% και 16% εμβολιασμένους αντίστοιχα έχουν 45 και 58» είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
SOS εκπέμπει η Βόρεια Ελλάδα: Σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζεται από τη Λάρισα και πάνω
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4726274344381251842
item