Σαρώνει το phishing: Αύξηση 500% στις ηλεκτρονικές απάτες – Έκαναν φτερά €40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς

Στο έλεος επιτήδειων χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί που αδειάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing αυξήθηκαν το 2021 πάνω από… 500%.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τα 6,5 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στο εννεάμηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό εκτοξεύθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. 

Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Αφορμή για την έξαρση των ηλεκτρονικών απατών στάθηκε η στροφή των καταναλωτών από τα γκισέ των τραπεζών στα εναλλακτικά, ηλεκτρονικά, δίκτυα συναλλαγών (e- banking και mobile banking) που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού.

Οι νέες συνθήκες ώθησαν τους επιτήδειους να εφεύρουν νέους τρόπους απάτης, ώστε να υφαρπάζουν χρήματα και να αδειάζουν λογαριασμούς.

Οι περισσότερες πάντως από τις απάτες αυτές και συγκεκριμένα το 54%, έχουν να κάνουν με κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες και το 40% με την υπόσχεση για «εύκολο χρήμα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ζημιά δεν περιορίζεται στις οικονομικές απώλειες των θυμάτων, αλλά δημιουργεί και ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Στουρνάρα και ΕΕΤ

Η εκτόξευση του phishing ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με την ηγεσία της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. 

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως μπορούν να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Θα δημιουργηθεί, επίσης ένας κόμβος, ένα hub, στα πρότυπα μοντέλων που ήδη ισχύουν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικές υπηρεσίες ΕΛΑΣ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και θα συνδέεται με τα αντίστοιχα call centers των τραπεζών.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.

Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. 

Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση  ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

epirusblog.gr
5 of 5
Σαρώνει το phishing: Αύξηση 500% στις ηλεκτρονικές απάτες – Έκαναν φτερά €40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2293961093565572690
item