Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για το «personae non gratae» των 10 πρέσβεων Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για το «personae non gratae» των 10 πρέσβεων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για το «personae non gratae» των 10 πρέσβεων

Την αποφυγή μιας πρωτοφανούς κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με 10 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, κατάφερε να αποφύγει την τελευταία στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζοντας απόφαση σχετικά με τους πρέσβεις που είχαν υπογράψει την έκκληση αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά, αντιπολιτευόμενου στην τουρκική κυβέρνηση εκδότη της γειτονικής χώρας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει πως θα κηρύξει ως «personae non gratae» τους πρέσβεις, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το προηγούμενο 24ωρο στην Άγκυρα ο διπλωματικός πυρετός είχε κορυφωθεί, με τον Ερντογάν εν τέλει να διαφοροποιεί τη στάση του μετά και την επίσημη θέση που πήρε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Twitter, την οποία μοιράστηκαν και οι υπόλοιπες εννέα πρεσβείες, και η οποία ανέφερε ρητά πως τηρείται το άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και δεν υφίσταται παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που ο Ερντογάν επέμενε στην απόφασή του και προχωρούσε στην ανακήρυξη των πρέσβεων ως «ανεπιθύμητων» στην Τουρκία, αναλύθηκε από το Newsbomb.gr και την Αλεξία Τασούλη στο «Διπλωματικό Διαβατήριο», ωστόσο, αυτό που δεν είχε αποκαλυφθεί ήταν το παρασκήνιο της αλλαγής απόφασης του Τούρκου προέδρου.

Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, υπήρξαν έντονες διαφωνίες από πολλά κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαία αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν!

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν δέχθηκε καθόλου… ευγενικά την απόφαση Ερντογάν και μετέφερε το εξής μήνυμα στον πρόεδρο της χώρας: «Αν οι πρεσβευτές κηρυχθούν personae non gratae, θα πρέπει να φύγει από το υπουργείο». 

Ο Ερντογάν φέρεται αν απάντησε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, σε αυτό το μήνυμα.

Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, επικοινώνησαν με τον Τούρκο πρόεδρο και του ζητούσαν να βρεθεί μια πιο ήπια λύση στο ζήτημα.

Ο Ερντογάν, βέβαια, την ίδια ώρα είχε συνάντηση με τον εθνικιστή κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ωστόσο, οι διεργασίες ήταν συνεχείς και εν τέλει μετά από συνεχόμενες «ζυμώσεις» ανάμεσα σε Προεδρία και υπουργείο Εξωτερικών, απετράπη μια σοβαρότητα κρίση για την Άγκυρα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα προβλήματα για τον Ερντογάν έχουν τελειώσει. 

Ο τρόπος διακυβέρνησής του και τα μεγάλα μέτωπα που έχει ανοίξει σε διεθνές επίπεδο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία στην απομόνωση, την ώρα που και η οικονομία της χώρας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. 

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και στο άκουσμα της είδησης ότι η Τουρκία σκέφτεται να ανακηρύξει ανεπιθύμητους τους πρέσβεις, η λίρα έκανε νέα «βουτιά» και η οικονομία της χώρας επηρεάστηκε για ακόμα μια φορά προς το χειρότερο.


epirusblog.gr
5 of 5
Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για το «personae non gratae» των 10 πρέσβεων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3558226675453265716
Σχόλια

Τα καλύτερα

item